Rózsák ültetése és gondozása

A nyáron nyíló rózsák romantikus pihenőhellyé varázsolják kertjét. Hozza létre rózsák alkotta édenkertjét úgy, hogy különféle fajtájú és színű példányokat ültet egymás mellé. Íme néhány tipp rózsái ültetéséhez és gondozásához.

Első lépés: a tökéletes talaj

A rózsák kedvelik a humuszban gazdag, enyhén mésztartalmú talajt, amely elegendő oxigént enged át. A túl nedves vagy túl száraz talaj befolyással lehet rózsái fejlődésére. Mielőtt rózsákat ültetne, egy ásó segítségével forgassa át a talajt. Függetlenül attól, hogy milyen típusú a földje, ajánlatos egy nagy ültetőgödröt ásni, és azt kifejezetten rózsák számára készült, speciális rózsafölddel megtölteni. Ez a virágföld tartalmazza a rózsák számára szükséges tápanyagokat, és elősegíti a fejlődésüket. Ha mindent úgy szeretne csinálni, ahogy a nagykönyvben meg van írva, akkor tavasszal készítse elő a talajt, és dolgozzon bele trágyát. A nyomelemeket tartalmazó (alacsony nitrogéntartalmú, elegendő magnézium- és káliumtartalmú), jó minőségű trágyának köszönhetően rózsái mindig erősek és egészségesek lesznek, így amikor beköszönt az ősz, a talaj készen áll majd a rózsák ültetésére.

Rózsák ültetése

Rengeteg különféle rózsa létezik, és ezeket számos különböző módon ültetheti el. A futórózsákat mindig fal vagy pergola mellé kell ültetni, a szabadföldi rózsák viszont tökéletesen mutatnak ágyásnövényként. Az, hogy mennyi helyet kell kihagynia az egyes tövek között, szintén a különböző fajtáktól függ. A talajtakaró rózsákat, a bokorrózsákat és a nagyvirágú rózsákat 35–45 cm-re ültesse egymástól. A hagyományos rózsáknak 80–100 cm-es, a futórózsáknak pedig legalább 1–2 méteres távolságra van szükségük. Egy dologban azonban minden rózsa egyforma: imádják a napos, szellős helyeket. Íme néhány tipp a különféle rózsafajták ültetéséhez.  

Szabadföldi rózsák

A szabadföldi rózsákat október közepe és április vége között ültetheti el. Ha télen nem fagyos a talaj, a szabadföldi rózsákat a megszokott módon ültetheti el. Amennyiben hó borítja a talajt, nem ajánlott rózsát ültetni, mivel ilyenkor károsodhatnak a gyökerek. Az ősz a legalkalmasabb időszak a rózsák ültetésére, mert akkor előttük áll az egész tél, hogy gyökeret verjenek, hogy aztán tavasszal gyönyörűan virágozhassanak.

Mire megérkeznek a megrendelt növényei, előfordulhat, hogy a gyökerek egy kicsit kiszáradtak, ezért helyezze rózsáit egy vödör langyos vízbe egy éjszakára, mielőtt elültetné őket. Válasszon egy napsütéses helyet, ahová el szeretné ültetni rózsáit. A többi szabadföldi rózsával ellentétben csak a talajtakaró rózsák tudnak félárnyékban vagy akár teljes árnyékban növekedni. Vegye figyelembe azt is, hogy milyen egyéb növények találhatóak még az ágyásban. A fák gyökerei pl. rengeteg vizet és tápanyagot vonhatnak ki a talajból, ezekre azonban a rózsának is szüksége van. Az ültetés megkezdése előtt ássa fel a talajt. Az ültetőgödörnek elég mélynek és elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a gyökereket azok meggörbülése nélkül a talajba helyezhesse. Helyezze el a rózsát úgy, hogy a gyökerei a megfelelő mélységbe kerüljenek – az ezzel kapcsolatos információkat a növény címkéjén találja. A vastagabb rész, amelyből az ágak kinőnek, a talaj alatt 3–5 cm-re legyen. Óvatosan rázza meg a rózsát, hogy a gyökerek közötti összes rést kitöltse a virágföld. Erősen nyomja le a növény körül a virágföldet, és öntözze meg alaposan. Halmozzon egy kupac földet a rózsa töve köré. Ezt „feltöltésnek” hívják, és arra szolgál, hogy télen védelmet nyújtson a gyökereknek a faggyal szemben.

Rózsák műanyag növénytartóban

A műanyag növénytartóban árult rózsákat szinte az év bármely szakában elültetheti, a fagyos időszakok kivételével. Helyezze a rózsákat egy langyos vízzel teli vödörbe az ültetés előtt fél órával. Ásson egy nagy gödröt oda, ahova a növényt ültetni szeretné, és alaposan dolgozza el a földet. Vegye ki a rózsát a műanyag cserépből, és helyezze el a megfelelő magasságban:

 • A műanyag cserepekben nevelt rózsaoltványok oltási pontja (az a vastagabb rész, ahonnan az ágak kinőnek) érzékeny a fagyra. Ültetéskor ennek a pontnak körülbelül 3–5 cm-rel a talaj alatt kell lennie. Töltse fel az ültetőgödröt feljavított földdel, erősen nyomja le a növény körül a földet, és öntözze meg bőségesen. Az oltási pont védelme érdekében halmozzon földet a rózsa töve köré.
 • A műanyag cserepekben nevelt rózsadugványok nincsenek oltva, ezért nincs oltási pontjuk sem. Győződjön meg róla, hogy gyökérlabdájuk teteje éppen a talajfelszín alatt van. Javítsa fel a földet, és használja az ültetőgödör feltöltéséhez. Erősen nyomkodja le a növény körül a földet, és öntözze meg bőségesen.

Futórózsák

A futórózsákban az a legjobb, hogy lényegében bárhol elültetheti őket. Szeretnek felkúszni a régi sövényekre és kerítésekre, és a nem túl szép látványt nyújtó falakat is könnyedén szemet gyönyörködtető virágtengerré varázsolják. Fontos, hogy a futórózsákat megfelelően védje a széltől, ezért olyan helyet válasszon nekik, amely nem túl huzatos.

Rózsa a fal mellett

Szinte bármilyen fal alkalmas arra, hogy rózsát futtasson fel rá. Csak az olyan falakat kerülje, amelyek nagyon védettek vagy déli fekvésűek. A délre néző falak túlzottan felmelegedhetnek, ami a rózsa kiszáradását okozhatja. Ha fal mellé szeretne futórózsát ültetni:

 1. Rögzítsen egy futtatásra alkalmas vázszerkezetet a falon. Hagyjon 2 cm-t a rács és a fal között, ahol szabadon áramolhat a levegő.
 2. Ültesse el a rózsákat kb. 30 cm távolságra a faltól — ha ennél közelebb ülteti őket a falhoz, a talaj túlzottan száraz lesz.
 3. Válasszon ki négy vagy öt fő ágat, amelyeknél fogva a rózsát a rudakhoz kötheti.
 4. Bőségesen öntözze meg rózsát.

Rózsa egy pergola vagy egy oszlop mentén

A rózsák fal helyett pergolára is felfuttathatók. A pergola mindkét oldalán ültessen el néhány rózsatövet, így a pergola mindkét oldalán felfuthatnak. A pergola mentén megfelelően elhelyezett rózsák egy éven belül látványos eredményt hoznak. Három éven belül elérhető a végső cél: egy színpompás, kétoldalról összeérő rózsatető.

Rózsák ültetése cserépbe

Elvileg bármilyen rózsát elültethet akár egy mutatós virágládában is. Az évelőktől eltérően a rózsagyökerek nem oldalirányban terjeszkednek, hanem mélyre nőnek. Amint a gyökereik elérik a cserép alját, a növények nem nőnek tovább, ezért mindig ügyeljen arra, hogy jó nagy cserepet válasszon, és a cserép mérete mindig összhangban legyen a rózsák növekedésével. A 80 cm-nél nagyobbra nem növő rózsa a legalkalmasabb arra, hogy cserépbe ültesse. Figyelem! A cserépbe ültetett rózsának (még) több vízre van szüksége!

Íme néhány hasznos tipp a megfelelő vízellátás egyszerű biztosítására:

 • Válasszon vízelvezető nyílásokkal ellátott cserepet.
 • Helyezzen egy réteg cseréptörmeléket vagy agyaggranulátumot a cserép aljára.
 • Szórjon rá egy réteg rózsákhoz ajánlott, speciális virágföldet.
 • Ügyeljen rá, hogy az oltási pontot (a szárak és a gyökér találkozási pontja) is befedje rózsákhoz ajánlott, speciális virágfölddel, így megakadályozhatja a növény fagykárosodását.
 • Töltse fel az ültetőgödör többi részét is, és nyomkodja le erősen a földet.
 • Bőségesen öntözze meg a frissen elültetett rózsát!

A rózsa gondozása

A rózsa szereti a vízfürdőt. Általában elegendő vízhez jutnak az esőzésekkor, de száraz időszakok alatt nem árt, ha még több vizet ad nekik. A rózsának emellett rengeteg tápanyagra van szüksége, mert igen gyorsan nőnek. Április és július között érdemes kb. háromhetente rózsákhoz ajánlott trágyát adni nekik. Azért is érdemes kipróbálnia a rózsákhoz ajánlott trágyát, hogy elősegítse a rózsa virágzását.

Emellett minden nyáron metssze meg a rózsát, miután elvirágzott. Vágja le az elszáradt virágokat és leveleket, hogy a növény minden energiáját az új virágokra fordíthassa. A rózsafajták metszése mindegyik fajtánál máshogy történik.

Böngésszen rózsáink széles kínálatából