Mely virághagymák alkalmasak a beltéri tartásra?

Sok virághagyma beltéren, egy cserépben is hoz virágot. A cserepes virághagymák olyan tavaszi virághagymák, amelyek úgynevezett mesterséges télen estek át. A csemetekertben több héten keresztül téli hőmérsékleten tartották őket (például egy nagy hűtőkamrában). Ennek eredményeként a hagymák általában korábban hajtanak ki, és a házban egy dekoratív cserépben tarthatók. A jól ismert beltéri virághagymák közé tartozik a lenyűgöző amarillisz, az illatos jácint és a szárazon virágzó kikerics. De tulipánt és nárciszt is ültethet cserépbe. Válassza ki kedvenc virágait és színeit!

Hogyan gondoskodjon a beltéri virághagymákról?

A virághagymák beltéri nevelésének többféle módja létezik. Számos virághagymatípust vásárolhat cserépben. Ezek a hagymák dekoratív cserépben kaphatók, és már megtapasztalták a „telet”. Megjegyzés: Ne helyezze őket túl meleg helyre, például az ablak elé vagy a fűtés közelébe. Néhány héten belül gyönyörű asztali csokor lesz a jutalma. A virágcserépbe ültetett hagymák mellett választhat még a viasszal bevont virághagymák, a szárazon virágzó virághagymák és a vízben hajtatott virághagymák közül.

Az amarillisz és a kikerics szárazon virágzó hagymák. Gyönyörű virágokat hoznak, anélkül, hogy vízre vagy talajra lenne szükségük. Helyezze a kikericsgumót egy edénybe vagy vázába világos helyre. Díszes virágai hamarosan megjelennek! A virágzás után a gumó kültéren is elültethető, ahol szaporodni is képes. Ez azt jelenti, hogy jövőre még több virágot hoz majd. Az amarillisz száraz hagymaként is könnyen hoz virágot a nappaliban. Az amarilliszhagymában annyi életerő rejlik, hogy víz és talaj nélkül is képes virágozni! Tegye az amarilliszhagymát egy napra egy vödör vízbe, majd helyezze egy gyönyörű dekoratív tálra.

A jácint és az amarillisz vízben is hajtatható. Miután átvette a jácintot, tegye egy vízzel teli üvegbe. Ellenőrizze, hogy a hagyma éppen a víz fölött legyen, de ne érjen közvetlenül a vízbe. Ezután helyezze az üveget a jácinthagymával egy sötét, körülbelül 10-12 °C-os szobába, például az alagsorba. Egy idő múlva a gyökerek jelentősen megnőnek, és a hagyma csúcsán megjelenik a rügy. Ha a rügy körülbelül 4 cm hosszú, vigye a jácintot egy világos és viszonylag hűvös helyiségbe. Ne vigye a jácintot a meleg nappaliba, amíg a rügy teljesen ki nem nőtt a hagymából. Körülbelül három hét múlva türelme elnyeri méltó jutalmát az első virágok képében! Az amarillisz vízben való hajtatása még ennél is könnyebb. Helyezze az amarilliszhagymát egy speciális amarilliszüvegbe úgy, hogy a hagyma éppen a víz fölött legyen. Helyezze el az amarilliszt a nappaliban egy világos és meleg helyen. Tartsa a vizet körülbelül azonos szinten, és ha zavarossá válik, cserélje ki.

A megvásárolt virághagymákat saját maga szeretné cserépbe ültetni? Imitáljon az így elültetett hagymásoknak téli időszakot. Először ültesse a hagymákat friss virágföldet tartalmazó virágcserépbe. Győződjön meg arról, hogy vannak-e lyukak a cserépen, amelyek lehetővé teszik, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Helyezze a cserepet 8 Celsius fok alatti hőmérsékletű hűvös helyre, például a hűtőszekrénybe. Megjegyzés: A virághagymák elég jól tűrik a fagyos hideget, de nem rajonganak érte. A hagymák védelme érdekében fedje le az edényt műanyag fóliával. Szúrjon bele lyukakat, hogy a hagymák elég levegőhöz jussanak. A nagy virághagymáknak, például a tulipánhagymáknak körülbelül 10 hét hideg kell. A kisebb hagymáknak, például a krókusznak, kevesebb időt kell a hűtőben tölteniük. Ezután távolítsa el a műanyag fóliát a cserépről, és helyezze a virágcserepet világos helyre. Ne tűzzön a hagymákra a nap, mert akkor túlzottan felmelegedhetnek.

A beltéri virághagymák gondozása

A virághagymák virágzását meglepően könnyű elérni. Azt szeretné pl., hogy a virágok új év körül nyíljanak? Akkor november közepén ültesse el a virághagymákat (beltéri virághagymák) virágföldbe, vagy helyezze őket vízbe. A virágzás időtartama attól függ, mikor helyezi el beltéren a virághagymákat. Ha a lehető legkésőbb hozza be őket, akkor akár tavasz végéig is virágozhatnak. A cserepes virághagymák novembertől márciusig kaphatók. Amikor a cserépben elültetett hagymákat elhelyezi a meleg nappaliban, a vidám és illatos virághagymák szinte kipattannak a cserépből! Ezek a cserepes, erőltetett virágzású hagymák körülbelül két hétig virágoznak a szobában és hamisítatlan tavaszi hangulatot visznek otthonába. Ügyeljen arra, hogy a gyökérlabdájuk ne száradjon ki, ezért öntözze őket rendszeresen (de ne a hagymára locsolja a vizet). Nem lesz szüksége további tápanyagokra; a virághagyma már tartalmazza a számára szükséges táplálék nagy részét.

Januártól a cserepes virághagymákat a szabadban is elültetheti. Szépen mutatnak ágyásnövényként, virágcserépben vagy virágládákban is. Mivel a szabadban még mindig alacsony a hőmérséklet, ezek a virághagymák hetekig virágozhatnak. Micsoda látvány!

Már izgatottan várja a tavasszal hajtó virághagymákat? Tekintse meg virághagymáink teljes választékát!

Tekintse meg nyári hagymás növényeinket