Tanácsok & inspirációk

Hogyan készítsünk saját szárított virágcsokrot?

Hogyan készítsünk saját szárított virágcsokrot?

A szárított virágcsokrok újra népszerűek. Visszatért a 70-es és 80-as évek divatja. A vágott virágokból készült csokrokkal ellentétben a szárított virágokból álló csokrok hónapokig vagy akár évekig elállnak. Tehát sokáig gyönyörködhet bennük! És ha megszárította a virágokat, más kreatív célokra is felhasználhatja őket. Sajnos nem minden növény és virág alkalmas a szárításra. A Horteka segít kiválasztani a legalkalmasabb virágokat és növényeket, és azt is bemutatja, hogyan lehet a legjobban megszárítani őket.

Melyik fajokból lesznek a legjobb szárított virágok?

Nem minden növény és virág alkalmas arra, hogy megszárítsák. Az erős, fás szárral, valamint világos színekkel rendelkező virágok jelentik a legjobb választást a szárított csokrokhoz. Többnyire az évelő növények, például levendula, rózsa és hortenzia hoznak ilyen virágokat. Ezek a virágszálak tökéletesen száríthatók, és csodás színeket kölcsönöznek a szárított virágcsokornak. Néhány magról ültetett virág, például a napraforgó és a pipacs is megfelelő lehet, viszont sok hagymás virág nem viseli jól a szárítást. Jobb, ha ezekből a virágokból vágott virágcsokrot készít. A szárított virágcsokrot egészítse ki a saját kertjéből származó zöldekkel. A díszfüvek is kiválóan száríthatók, így egyetlen csokorból sem hiányozhatnak. A japán díszfű vagy a pampafű szálai különösen jó választás lehet.

Melyek a legjobb módszerek a virágok szárítására?

A növények és virágok számos módon száríthatók. Az Önnek megfelelő szárítási módszer attól függ, hogy mihez kezd majd a szárított virágokkal, mennyi ideje van, illetve milyen minőségre vágyik. A Horteka összegyűjtötte Önnek a négy legjobb szárítási módszert:

1. Levegővel történő szárítás

A virágok és növények szárítása leggyakrabban levegő segítségével történik. Vágja le a kertben a szárítani kívánt virágokat és növényeket. Húzza le a felesleges leveleket a szárakról, így a virágok vagy növények gyorsabban száradnak majd. Ezután fajtánként csoportosítsa a virágokat, kösse össze őket, majd fejjel lefelé, sötét és száraz helyen akassza fel őket. Ez a hely lehetőleg ne legyen túl hideg. A garázs vagy a fűtőrendszer feletti padlás például jó választás lehet. Ha párás helyre akasztja a virágokat és növényeket, akkor megpenészedhetnek. Ennek elkerülésére ügyeljen arra, hogy kicsi legyen a köteg, vagy minden egyes virágot és növényt külön-külön akasszon fel. Két–négy hét múlva már egy pompás, szárított virágcsokorban gyönyörködhet. A virágok kiszáradásának pontos ideje a szárak vastagságától, valamint a felfüggesztés helyétől is függ.

2. Szilikagél

Ha nincs száraz és sötét hely a házban, vagy ha nem szeretne hetekig várni, a szilikagél segít abban, hogy gyorsabban száradjanak a virágok. Használjon egy olyan, légmentesen záródó edényt, amely elég nagy ahhoz, hogy beleférjenek a szárítani kívánt virágok és növények. Töltse meg két-három centiméteres rétegben szilikakristállyal az edény alját. Helyezze a virágokat és növényeket (levelesen) a szilikagélt tartalmazó dobozba, és ügyeljen arra, hogy a virágok és növények ne érjenek egymáshoz. Adjon még hozzá szilikagélt, amíg az teljesen be nem borítja a virágokat és növényeket. Légmentesen zárja le az edény tetejét. Néhány nap múlva ellenőrizze, hogy megfelelően megszáradtak-e a virágok és növények. Akkor vannak készen, amikor a szirmok tapintása papírhoz hasonló.

3. Forró sütőben vagy mikrohullámú sütőben történő szárítás

Sütőben vagy mikrohullámú sütőben szárítva érhet el leggyorsabban eredményeket. Ez azonban a legkockázatosabb módszer is, mivel könnyen előfordulhat, hogy túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten végzi a szárítást. Ehhez a módszerhez is szilikagélt kell használni. Válasszon egy kicsi, magas edényt, és öntsön bele szilikagélt. Fejjel lefelé helyezze a virágokat és növényeket az edénybe, és tegye a sütőbe vagy a mikrohullámú sütőbe. Ez a módszer csak légkeveréses sütőben használható. Alacsonyabb, körülbelül 40 Celsius-fokos hőmérsékleten kezdje, és kísérletezze ki, hogy mi a legjobb az egyes növényfajtákhoz. Két–öt percnek elegendőnek kell lennie a növények szárításához. Fontos, hogy a szárítást követően alaposan tisztítsa meg a virágokat és növényeket, eltávolítva a szilikagélt.

4. Préselés

Talán még emlékszik arra, hogy régen könyvek között préselt virágokat a gyűjteményéhez. A préseléses módszer nem alkalmas szárított virágcsokrok készítéséhez. Préselt virágokból azonban készíthet más dolgokat, például egy kollázst vagy képet. A szárításhoz helyezze sütőpapírlapok közé a virágokat, és nyomja le őket könyvekkel vagy saját készítésű préssel. Utóbbit egy kartonpapírból és négy csavarból készítheti el. Készítsen egy-egy furatot a négy sarokba, hogy át tudja nyomni rajtuk a csavarokat. Helyezze a virágokat az egyik kartonlapra, majd nyomja rájuk a másik kartonlapot. Szorosan húzza meg a csavarokat a virágok préseléséhez.

 

Tipp: A Horteka azt tanácsolja, hogy hajlakkal fújja le a száraz növényeket vagy virágokat. Ez segít abban, hogy megőrizzék formájukat, és sokáig szépek maradnak.

Szeretné kipróbálni a virágszárítást? Kezdje azzal, hogy saját virágoskertet hoz létre.

Vessen egy pillantást kerti növényeink választékára

Szabadgyökerű: Mit jelent és hogyan kell elültetni?

Szabadgyökerű: Mit jelent és hogyan kell elültetni?

A szabadgyökerű azt jelenti, hogy a növények gyökerei "csupaszok". Termesztőink a gyökereket a talajból akkor emelik ki, amikor a növények egyévesek. Ezek a növények már virágoztak, tehát egy teljes évük volt a megerősödésre. Így biztosak lehetünk abban, hogy a növények jó állapotban vannak. Az úgynevezett szabadgyökerű növények télálló, évelő növények. Ez azt jelenti, hogy egész évben a kertjében tarthatja őket.

Milyen előnyei vannak a szabadgyökerű növényeknek?

A szabadgyökerű növényeknek vannak bizonyos előnyei a cserepes növényekkel szemben:

 • A gyökereik rendkívül erősek, mivel a növekedésre egy extra év állt rendelkezésükre a termesztőnél. Az ültetést követő első évben a növény erősebb, mint az ültetőedényben tartott növények.
 • A szabadgyökerű növények sokkal gyorsabban gyökereznek. Az ültetést követően a gyökereik azonnal megfelelően érintkeznek a földdel, ami nem feltétlenül igaz az ültetőedényben nevelt növényekre. Ezeknél a növényeknél először a növény földlabdája kerül érintkezésbe a földdel. Ezért hosszabb időt vehet igénybe a növény növekedésének megindulása.
 • A szabadgyökerű növények az ültetés után gyorsabban növekednek. Az ültetőedényben tartott növények esetében a növekedési folyamat valójában éppen áll, ami betegségekhez és akár pusztuláshoz is vezethet.
 • A szabadgyökerű növények kevésbé érzékenyek a száraz, hideg vagy nedves időszakokra, mint az ültetőedényben tartott növények. Alig szenvednek továbbá a hőmérsékleti ingadozásoktól. Ez pedig nagyon pozitív hatással van a növény növekedési folyamatára és egészségére.

A Horteka a szabadgyökerű növényeket lebomló zsákokban szállítja. A biológiai alapú zsákok cukornádból készülnek és újrahasznosíthatóak. Ez alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a biológiailag lebontható, műanyag ültető edények. A zsákocskák tőzeget tartalmaznak. Ennek köszönhetően a gyökereket nem kell azonnal a földbe ültetnie a kézhezvételt követően. A zsákot tárolhatja rövid ideig hűvös helyen. Mindenféle törődés nélkül.

A szabadgyökerű növények erősebbek lesznek bárminél

Talán most azt gondolja, hogy ezek az ágacskák már nem is élnek. Nos, egy dologban biztos lehet: ezek az ágak bizony nagyon is élnek! Való igaz, hogy némelyik újonnan vásárolt, szabadgyökerű növényünk csupán elhalt ágnak tűnik. Mindazonáltal Ön élvezheti majd ezeket a növényeket attól a pillanattól kezdve, amikor növekedni kezdenek. A növekedés extra éve miatt ezek a növények erősebbek, mint valaha.

Hogyan ültethet szabadgyökerű növényt?

A szabadgyökerűek ültetése nagyon szórakoztató és könnyű feladat. Az alábbiakban talál néhány tippet a szabadgyökerű növények ültetéséhez:

1. A gyökereket elültetheti virágcserepekbe, kerti ágyásokba, vagy szabadföldbe.

2. A gyökerek mindig lefelé álljanak.

3. Egy buja csomó gyökérnek készítsen egy kétszer akkora lyukat, mint amekkora a gyökérzet átmérője. Így minden egyes gyökérnek elegendő helye lesz a növekedéshez, és egyik gyökér sem hajlik majd meg.

4. Fedje be a gyökereket friss földdel, amely körülbelül 60 napra elegendő tápanyagot tartalmaz.

5. A gyökereknek elágazásai vagy zöld hajtásai vannak? Akkor hagyja, hogy fentről kihajtsanak.

6. Csak 1 nagyobb gyökeret kapott? Akkor helyezze a földbe ’orral’ felfelé, közvetlenül a talajszint alá.

7. Az ültetést követően csak akkor öntözze meg a növényt, amikor a földje kiszáradt. Fontos, hogy a földje nedves maradjon. Ha néhány napon át nem esik, adjon a növénynek további vizet.

8. Megkezdheti a műtrágyázást, amikor a virágzás megkezdődik. Használjon szerves kerti műtrágyát vagy pelletet, mind a cserepekbe, mind pedig a kertbe ültetett szabadgyökerűekhez.

 

Mikor növekednek és virágoznak a szabadgyökerűek?

A gyökerek akkor kezdenek el nőni, amikor melegedni kezd az idő. Ha ősszel ülteti el a szabadgyökerű növényeket, akkor ez eltarthat egy ideig. A gyökerek ugyanis ebben az időszakban képzik hajszálgyökereiket. Ha tavasszal ülteti el a szabadgyökerűeket, sokkal gyorsabb fejlődésre számíthat. A meleg idő tehát sokat számít. Lényegében azonban egész évben ültethet szabadgyökerű növényeket. Kivéve akkor, ha fagy.

Tekintse meg évelő növényeink teljes kínálatát

Az őszi ültetés nagy előnyei

Az őszi ültetés nagy előnyei

Amikor vége a nyárnak, és hűvösre, esősre fordul az idő, általában nem gondolunk a kerti munkára. Pedig tanácsos lenne! Az őszi ültetésnek ugyanis számos előnye van a bokrok, fák, sövények és cserjék növekedésének és virágzásának minőségére nézve. Szívesen elmagyarázzuk Önnek, hogyan zajlik és milyen hatással van az őszi ültetés, hogy idén ősszel Ön is nekiláthasson a kerti munkának.

1.     A növények nyugalmi állapota jelenti a legjobb előkészületet

A növények zöme csak tavasszal kezd el növekedni. De akkor miért tanácsos mégis ősszel végezni az ültetést? Ennek alapos okai vannak. Ősszel a növények nedváramlása lassan leáll. Ilyenkor egyfajta nyugalmi állapotba kerülnek. Ebben az időszakban könnyedén ültethetők vagy átültethetők.

2.     Optimális talajviszonyok

Ősz elején ráadásul még meleg a föld, és az esőzések miatt megőrzi nedvességét. A bokrok, cserjék, fák és sövények gyökerei a melegebb és enyhén nedves talajt kedvelik. Így jól ki tudnak fejlődni, mielőtt beköszönt a tél. Ha ezeket a növényeket csak tavasszal ülteti el, akkor a gyökereknek még ki kell fejlődniük, és a virágzás így csak később veszi kezdetét, vagy kevésbé lesz intenzív. Az új gyökereknek több vízre van szükségük ahhoz, hogy kifejlődjenek. Abból pedig jut nekik bőven ősszel. Tavasszal lényegesen nagyobb a kiszáradás valószínűsége, emiatt rendszeres öntözésre van szükségük.

3.     Meggyökeresedés a tél előtt

Végső soron az őszi ültetéssel a növényeknek elég ideje marad arra, hogy felkészüljenek a hideg téli hónapokra. A gyökerek télig megerősödhetnek, így könnyebben vészelik át a telet.

Ismerje meg teljes fa- és cserjeválasztékunkat

 

„Nefelejcs”: Készítse fel kertjét a tavaszra

Ősszel sok a tennivaló a kertben. Ilyenkor vesszük ki a tavasszal és nyáron elvirágzott nem évelő virághagymákat a talajból. Emellett ez ideális időszak a metszésre is. Gondoljon például a nyáriorgonákra, a rózsákra vagy a gyümölcsfákra. Amint végzett a kerti munkálatokkal, és kivette a nem évelő virághagymákat a talajból, a kerti hulladékot pedig összegyűjtötte, nekiláthat az ültetésnek. Mielőtt belefogna az ültetésbe, először gondosan készítse elő a talajt. A kerti növények többsége a tápanyagokban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt részesíti előnyben. A talajt jól lazítsa meg, és keverjen hozzá friss virágföldet vagy szerves trágyát, hogy még több tápanyagot juttasson a talajba. Ezt követően máris kezdheti az ültetést! Egy másik helyet szemelt ki bokrának, sövényének vagy fáinak? Akkor az ősz a legjobb időszak az átültetésre.

Tavasszal rögtön pompás színeket szeretne látni kertjében? Nos, a hagymák ültetési időszaka éppen ősszel kezdődik. Ültesse tele virágágyását és virágcserepeit a kedvenc virághagymáival. Tudni szeretné, hogyan lehet a legjobb módon elültetni a virághagymákat? Vegye fontolóra azt is, hogy a virághagymákat cserjékkel kombinálja. Így csodaszép, színekben gazdag látvány fogadja majd tavasszal. Cserépbe ültetett virághagymák mellett dönt, vagy szívesebben tenné magát próbára kertészként rizómáinkkal/gyöktörzseinkkel? Ezek a cserjék most még kiszáradt gyökereknek tűnnek, de tavasszal sokkal erősebben indulnak növekedésnek, és annál szebben virágoznak majd.

Egy a lényeg: töltse az idei őszt kerti munkával, és készítsen elő mindent a napsütéses tavasz érkezéséig. A legszebb fákat, sövényeket, bokrokat és cserjéket keresi? Akkor mielőbb nézzen be webáruházunkban! Ismerje meg virághagymáinkat.

Ismerje meg virághagyma-választékunkat

Őszi dekoráció a saját kertjéből vett növényekkel

Őszi dekoráció a saját kertjéből vett növényekkel

Újra beköszöntött az ősz! A levelek lassan lehullanak a fákról, és a természet a leggyönyörűbb őszi színekben pompázik. Tökéletes alkalom, hogy egy kicsit közelebb kerüljön a természethez, és zöldebbé tegye az életét. Lehet-e jobb módja ennek, mint bevinni a természetet a szobába? Kezdje a saját kertjében szedett levelekkel vagy ágakkal, és készítsen őszi dekorációt! Merítsen ihletet néhány látványos őszi műalkotásból.

1. Fali dekoráció

Természetesen szeretne lépést tartani az ősz zöld trendjeivel. A következő trend egyszerűen nem hiányozhat az otthonából. A falat díszítő zöld növények hosszú ideje trendinek számítanak, de az őszi ágak is egyre inkább újra divatba jönnek. Gyűjtsön minél több különböző színű és fajtájú levelet. Kezdetnek például fantasztikus a japán juhar. Tudományos nevén acer palmatum fa több színben is előfordul. A színek mellett a levelek formájával is játszhat. A tulipánfa leveleinek jellegzetes alakja van. Végül a tradicionális hangulat jegyében gyűjtsön néhány tölgylevelet. Fűzze a leveleket egy szalagra néhány bájos kiegészítővel, például illatos fahéjrudakkal, szárított narancskarikákkal vagy apró üvegdíszekkel és teamécsesekkel. Aggassa mindezeket egy a saját kertjéből származó, vastagabb ágra. Például egy tölgyfa vagy almafa ágára.

2.Teamécsesek

Kimaradt még néhány levél az őszi ágak készítésekor? Ne dobja el! Készíthet belőlük például szép gyertyákat. Pillanatok alatt még intenzívebb őszi hangulatot varázsolhat otthonában. Mindössze fényáteresztő levelekre, befőttesüvegre és ragasztóra lesz szüksége. Erre a célra mindig lehullott leveleket használjon. Ezek vékonyabbak, és jobban átengedik a fényt. Íme az elkészítés módja:

 • lépés: Vegyen elő egy üres és tiszta befőttesüveget, és távolítsa el a címkéket.
 • lépés: Gyűjtse össze a használni kívánt leveleket. A juhar és a tölgy levelei különösen alkalmasak erre a célra.
 • lépés: Tegyen egy kis ragasztót a levelekre, és ragassza a fel az üveg belsejébe.
 • lépés: Helyezzen valamilyen fényforrást az üvegbe, majd lazítson a szobájába varázsolt erdei hangulatban.

3. Kreatív ültetés

A cserepes növények hasznos kiegészítői a nappali vagy a hálószoba üres sarkainak. Kezdje néhány kreatív ültetési megoldással. Például mit szólna néhány tökbe ültetett pozsgáshoz? A tök tökéletesen passzol az őszhöz, ráadásul természetes. Fantasztikus a bejárati ajtóhoz! Vagy vigyen ragyogást a sötét napokba egy meghitt, gyertyákkal díszített karácsonyi dekorációval. Használjon egy tálat vagy dobozt, és töltse meg virágfölddel. Helyezze a külön kis üvegcsékben lévő gyertyákat a virágföldbe, és győződjön meg arról, hogy a gyertyák stabilan állnak. Töltse meg a virágföld többi részét beltéri használatra alkalmas virághagymákkal. A jácintok és az amarilliszek tökéletesek erre a célra! Ezek a virághagymák korán virágoznak. Az igazi őszi hangulathoz már csak egy kis mohatakaró hiányzik.

4. Őszi asztal

Maradt néhány fel nem használt termése a kertből? Akkor készítsen egy bájos őszi asztalt. Öltöztesse az ősz színeibe ebédlő- vagy dohányzóasztalát. Mi az, amire szükség van?

 • Egy tálca vagy edény, amelyen elhelyezheti az összes természetes őszi dekorációt
 • Üvegek teamécsesekkel
 • A többi dekorációból megmaradt összes anyag

Helyezze az üvegeket a gyertyákkal a tálca vagy az edény közepére. Töltse meg a tálca üresen maradt részét színes levelekkel. Tegye teljessé vidám tökökkel, gesztenyefigurákkal és gombákkal. Keltse életre néhány törpével. Egy ilyen összeállítás mindig vidám látványt nyújt.

5. Koszorúk

A koszorúkészítés nemcsak remek szórakozás, de igazán egyszerű is. Tervezze meg a saját koszorúját a színpompás fák kedvenc leveleivel, tegyen mellé néhány bogyós ágat, és végül tökéletesítse saját dekoratív kellékeivel, például gesztenyékkel. Segítségül íme egy klasszikus:

A fenyőkoszorú az ősz igazi hírnöke, és természetesen készíthet egyet a saját kertjében gyűjtött anyagok felhasználásával is. Mindenekelőtt zöld alapként használjon fenyőágakat. Ezek lehetnek például a lucfenyő ágai. Ez a mini karácsonyfa biztosan segít ünnepi hangulatba hozni a családot. Helyezzen el kisebb cserjéket az ajtó előtt vagy a hátsókertben, és igazi téli meseországba csöppenhet. A koszorú első rétegéhez vágjon le néhány ágat. Ráadásként a magyallevelek csodás extra zöld árnyalatot biztosítanak. A magyal sötétebb tónusai merész megjelenést kölcsönöznek a koszorúnak. Néhány kiegészítővel, például magyal- vagy tűztövisbogyókkal, gesztenyékkel, tobozokkal vagy mini tökökkel teheti kicsit színesebbé a koszorút. Végül válasszon valamilyen világítást a koszorúhoz a sötét téli napokra. Most állítsa össze a koszorút:

 • lépés: Fogja a koszorút (ami lehet fából, szalmából vagy habszivacsból), majd tűzze fel és rendezze el a leveleket a koszorún.
 • lépés: Rögzítse a leveleket a koszorúra dróttal vagy gombostűvel. Ezt úgy csinálja, hogy a drót vagy a tűk ne látszódjanak. Például a gombostűk ügyesen beledolgozhatók a koszorúba, ehhez választhat például piros fejű gombostűket.
 • lépés: Tegyen rá természetes kiegészítőket. Választhat gesztenyét, tobozt, magyalbogyót vagy mini tököket.
 • lépés: Akassza a koszorút jól látható helyre, hogy mindenki gyönyörködhessen benne.

Tekintse meg kerti növényeink teljes választékát

 

A liliom gondozása

A liliom gondozása

A Liliom (Lilium) gyönyörűen mutat a kertben, a teraszon vagy az erkélyen. Más kerti növényekkel szeretné kombinálni a liliomot a virágágyásban? Vagy inkább egy virágládában helyezné el? A kifejlett virágokat vágott virágként akár vázába is teheti. A liliom mindig jó választásnak bizonyul! A liliom gondozása egyszerű, és ez a növény garantáltan a legszebb virágokkal hálálja meg a törődést!

A liliom ültetése

A liliomok gondozása az ültetéssel kezdődik. Ezt a nyári virágzású virághagymát, azaz inkább gumót ősszel vagy tavasszal kell elültetni, és nyáron fog virágozni. A liliom gumóit szeptember és december között kell elültetni a talajba (amikor a föld még nem fagyos). Tavasszal a liliomgumókat egészen áprilisig bármikor elültetheti. A liliomgumókat úgy ültesse el, hogy a hegyes végük nézzen felfelé, és a virághagyma magasságához képest kétszer olyan mélyre helyezze őket a talajba, majd ültetés után azonnal öntözze meg a földet.

A liliom akkor is jól érzik magát, ha egy nagy virágcserépbe vagy ládába ültetve a teraszon vagy az erkélyen helyezi el őket. Ha cserépbe ültet virághagymákat és gumókat, mindig jó minőségű, friss virágföldet használjon. A virágföld természetes anyagok keverékéből álljon, legyen laza, és tartsa meg jól a nedvességet. Az ilyen virágföld tökéletes arra, hogy segítségével a virágcserépben fejlődő liliomok megerősödjenek és szépen virágozzanak. A cserépbe ültetett növényeket gyakrabban kell öntözni, mint a szabadföldben tartott példányokat.

A liliom öntözése

A liliom elültetése után a növénynek szüksége van egy alapos öntözésre. Ezáltal a virághagymák, illetve gumók megfelelő gyökeret ereszthetnek. Minél előbb fejlesztenek erős gyökereket, annál ellenállóbbak lesznek a virághagymák és gumók az őszi és téli hideggel szemben. Ügyeljen arra is, hogy a föld tavasszal mindig nyirkos legyen, de ne túl vizes. A liliom csupasz gumója ugyanis éppoly kevéssé tűri a szélsőséges szárazságot, mint a túl sok nedvességet. Csak akkor öntözze meg a liliomot, ha a földje érintésre száraz. A liliom a virágzási időszakban külön örül egy kis extra víznek.

A liliom trágyázása

A liliomnak ősszel jól jöhet még némi hagymásoknak ajánlott növényi tápszer is. Ezt pl. szerves trágyával biztosíthatja számukra. Ebben pontosan annyi tápanyag található, amely az erős virághagymák kifejlődéséhez és a bőséges virágzáshoz szükséges. A virághagymák főként a hagymából szívják fel a tápanyagot, ezért nem kell őket túl gyakran trágyázni. Ha szeretné átültetni a hagymákat/gumókat, akkor mindössze egyszer kell trágyáznia őket, amikor nyílni kezdenek, legközelebb pedig akkor, amikor elvirágoztak.

A liliombogár

A liliombogár hozzávetőlegesen hét milliméter hosszú. A jellegzetes piros hátú kártevő komoly károkat okozhat a liliom virágában és leveleiben. Amikor a liliom elérte a kb. 15 cm-es magasságot, a levélkárosító rovarokkal szembeni hatékony küzdelem érdekében kezelje őket 100%-ban természetes növényvédőszerrel. Ezek a termékek anélkül nyújtanak védelmet a liliomnak, hogy károsítanák a talajt.

Szeretne liliomot ültetni idén ősszel is? Akkor tekintse meg a Horteka liliomkínálatát. Inkább más típusú virághagymák érdeklik, vagy még nem döntötte el, hogy mit szeretne ültetni? Böngésszen a Horteka virághagymáinak gazdag kínálatában.

 

Tekintse meg Horteka teljes liliomkínálatát

A tulipánhagymák ültetése

A tulipánhagymák ültetése

A sokak által kedvelt tulipán a világ legismertebb virághagymáinak egyike. A tavasszal virágzó hagymák ültetését ősszel kezdheti meg. Így tavaszra a kertjét színpompás tulipánok sokasága tölti majd be.

A tulipánok típusai

A tulipánnak igen sok fajtája létezik, amelyek a legkülönfélébb formában és színben pompáznak. Némelyikükön alig-alig láthatók a tulipánok jellegzetes ismertetőjegyei. A liliomvirágú tulipán – amint azt a neve is sugallja – pont úgy néz ki, mint egy liliom. Az egyszerű tulipán természetesen a legismertebb minden fajta közül. Gyakran láthatjuk virágcsokrokban. A két sziromréteggel rendelkező dupla virágú tulipán teltebb formájú. A botanikai tulipánok kisebb virágokat hoznak, és jellemzően alacsonyak maradnak. Egy csendes kis helyen természetes módon szaporodnak, és hosszú éveken át boldogan növekednek.

A tulipánhagymák ültetése

A tulipánhagymákat ősszel, szeptember és december között kell elültetni. Így akár már ma nekiláthat az ültetésnek! Várjon addig, amíg a talaj hőmérséklete 10 °C alá csökken, de még nem éri el a fagypontot. A jelenleg kapható legnagyobb hagymáknak körülbelül tíz hetet kell 10 °C alatti hőmérsékleten tölteniük ahhoz, hogy felkészülhessenek a növekedési és virágzási időszakra. Az őshonos tulipánok eredetileg száraz, napos helyeken nőttek, így a leggyönyörűbb virágokra akkor tehet szert, ha hasonló adottságokkal rendelkező helyen ülteti el őket. A virághagymákat szabadföldbe vagy ültetőedényekbe is elültetheti.

·        Tulipánhagymák ültetése szabadföldbe

A tulipánok a könnyű, agyagos talajt kedvelik. A talajnak nem szabad túl nedvesnek maradnia, ez ugyanis meggátolja a virágok megfelelő fejlődését. A tulipánok imádják továbbá a közvetlen fényt, de nem a túl erős és forró napsütést. Ezért napsütötte, jó vízelvezetéssel rendelkező helyet válasszon számukra. Elsőként lazítsa fel a talajt, ezzel gondoskodva annak megfelelő szellőzéséről. Ásson egy akkora gödröt, amelynek a mélysége körülbelül a hagyma magasságának háromszorosával egyezik meg. Igazítsa a gödör szélességét az együtt elültetni kívánt hagymák számához. Mindig ügyeljen az egyes hagymák közötti távolságra – ezt a növény címkéjén tekintheti meg. Úgy helyezze a hagymákat a gödörbe, hogy az „hegyük” nézzen felfelé, majd töltse fel a gödröt friss, virághagymákhoz ajánlott virágfölddel. Az ilyen virágföld ugyanis éppen megfelelő szerkezettel rendelkezik ahhoz, hogy a virághagyma gyökeret eresszen benne. Ezután egy kicsit öntözze meg az ültetés helyét, majd hagyja, hogy a természet tegye a dolgát.

·        Tulipánhagymák ültetése virágcserépbe

Ha a kertben kevés a zöld terület, illetve ha Ön csak egy erkéllyel rendelkezik, a cserépbe ültetett virághagymák valóságos áldást jelenthetnek. Dönthet úgy, hogy egy adott színnél marad, de akár a szivárvány összes színét is felvonultathatja. A Horteka ültetésre kész tulipánválogatásaival csupán annyi a teendője, hogy behelyezi őket egy virágcserépbe. Vagy szabadjára engedheti kreativitását, és saját kombinációkat találhat ki. Mindössze arra kell odafigyelnie, hogy a virágcserepek elég szélesek és mélyek legyenek. Ez különösen fontos abban az esetben, ha különböző típusú virághagymákat szeretne rétegesen elültetni – ezt nevezik lasagne-módszernek. Először helyezzen egy réteg cseréptörmeléket vagy kertészetekben kapható vízmegkötő golyókat a cserép aljára, majd töltse fel a cserepet földdel. Ügyeljen arra, hogy a cserép alján legyenek vízelvezető lyukak, ahol a felesleges víz elfolyhat. Mindig a legnagyobb virághagymákat helyezze alulra, ezután takarja be őket virágfölddel, majd ültesse el a kisebb hagymákat. Az egyes hagymákat a magasságuk két-háromszorosával megegyező mélységben ültesse el. Ha a lehető legszínpompásabb eredményt szeretné elérni, a cserepet egészen a pereméig megtöltheti virághagymákkal. A virágcserepeket buborékfóliával betekerve védheti a faggyal szemben.

Mikor virágzik a tulipán?

A tulipán virágzásának csúcspontja március és május közé tehető – ekkor végre kedvére gyönyörködhet megannyi színpompás virágában. A legcsodálatosabb időszak a május – ekkorra szinte az összes fajta tulipán virágba borul. A májust méltán nevezik a tulipánok hónapjának. A virágok ellenállóságát és tartósságát a hőmérséklet, valamint az határozza meg, hogy a tulipánhagymák hány hetet töltöttek előtte a földben. A tulipánok egynyári virághagymákból bújnak elő, ami azt jelenti, hogy egy év alatt felhasználják a hagymában található összes tápanyagot. Előfordulhat, hogy egy-egy sarjhagymácska is kifejlődik a szülőhagymán, de ezek később csak abban az esetben hoznak virágot, ha elég nagy méretűek. Ha a szülőhagymák elvirágoztak, vegye ki őket a földből, hogy legyen helye az új virághagymák számára. Tulipánokat magról is szaporíthat, ez azonban akár hét-tíz évet is igénybe vehet, így ehhez rengeteg türelemre lesz szüksége.

Virághagymák vásárlásakor mindig keresse a minőséget igazoló jelzést. A minőséget igazoló jelzést viselő virághagymák a minőséget és egészséget vizsgáló teszteken estek át. A www.horteka.hu weboldalon kínált összes virághagyma rendelkezik a „Holland Selection” minőségi jelzéssel. Az alapítvány tehát „A” minősítéssel díjazta a nálunk elérhető virághagymákat. Ez azt jelenti, hogy a minőségük, a tisztaságuk, a színük, a méretük és az egészségük a lehető legjobb a piacon. Ez az oka annak, hogy a Horteka 100%-os virágzási garanciát vállal a kínálatában elérhető összes virághagymára. A Horteka a virághagymák különleges választékát kínálja ügyfeleinek. A belőlük kibújó növények erősek, mutatós, nagy virágokat hoznak és hosszú ideig virágoznak.

Készítse fel a kertjét a forró nyárra

Készítse fel a kertjét a forró nyárra

Sárga fű, fonnyadt növények, száraz talaj... mindez már a múlté! Mi szívesen segítünk abban, hogy kertje a lehető legszebb maradjon a forró, száraz nyári időszakban. Nincs szebb, mint egy virágokkal teli, buja, zöld kert. De meleg időben a növények még több odafigyelést igényelnek. Most összeállítottuk Önnek a legfontosabb tippeket.

1. Adjon sok vizet a növényeinek

Nyáron a téli időszakhoz képest gyakrabban öntözze a növényeit. A virágföldben, a gyökerekben és a levelekben lévő víz a hő hatására gyorsabban elpárolog. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban kell újra öntöznie. A növényeket pár naponta, vagy akár naponta öntözze. Vegye figyelembe a növény vízigényét. Ezt általában feltüntetik a növény címkéjén. A növényre weboldalunkon is rákereshet. Növényeit reggel vagy este öntözze, mielőtt a nap felkel, illetve miután a nap lenyugszik. Ilyenkor hűvösebb az idő, és a víz nem párolog olyan gyorsan. A víz nagyon gyorsan elpárolog napközben, és a vízcseppek égési sérüléseket okozhatnak. A cseppek egyfajta nagyítóként viselkednek, amely felerősíti a levelekre eső fényt. Ez sérüléseket okozhat a leveleken.

Ha szeretné a lehető legjobban leszorítani a vízköltségeket, illetve elkerülni a vízhiányt, érdemes megfontolnia egy esővízgyűjtő hordó beszerzését. Ez eltárolja az esővizet, amelyet később felhasználhat a növények öntözéséhez. Az esővíz gyakran jobb is a növényeknek, mint a csapvíz. Ennek az az oka, hogy a csapvíz több kalciumot tartalmaz. Ne feledkezzen meg az egyéb hasznos termékekről, például a kerti tömlőkről, a locsolókannákról vagy a számítógépes öntözőrendszerekről sem.

2. Egy kis extra energia

Remélhetőleg már márciusban, a téli nyugalmi időszak után adott egy kis növénytápot a növényeinek. Júniusban vagy júliusban adagoljon egy kis komposztot a talaj minőségének javítása érdekében. Megjegyzés: Lehetőleg szerves trágyát használjon. A műtrágya nem javítja a talaj minőségét. Amikor szerves trágyát használ, a talaj nem szárad ki olyan gyorsan a forró nyár folyamán, ami azt jelenti, hogy a talaj jobban megőrzi a vizet a növények számára, hogy azok fel tudják szívni.

3. A talaj lefedése

Egy másik módszer a talaj gyors kiszáradásának megakadályozására, ha lefedi azt a talajt, ahol a növények vannak. Erre a célra talajtakaró növényeket is használhat. Használhat egyéb, erre a célra alkamas anyagokat is, például követ, kavicsot vagy fakérget. Az általános hulladék is jól beválik, például a kakaóhéj vagy az őszibarackmag.

Cserepes növények és szabadföldbe ültetett növények

A fenti tippek a cserepes növényekre és a szabadföldbe ültetett növényekre egyaránt vonatkoznak. A cserepes növények mozgathatók, így megvédhetőek a túl sok fény- és hőhatással szemben. Olyan helyre tegye a cserepes növényeket, ahol elég árnyékot kapnak ahhoz, hogy lehűljenek. A virágtartókat egymáshoz közel is elhelyezheti. Így a napfény nagyobb felületre esik, és a növények nem száradnak ki olyan hamar. Megjegyzés: A cserepes növények általában gyorsabban száradnak ki, mint a szabadföldbe ültetett növények.

A szabadföldben lévő növényeket csak átültetéssel tudja áthelyezni. Erre általában október és március között szokás sort keríteni. A nyári átültetést nem javasoljuk, mivel ebben az esetben a növények gyakran nem élik túl a műveletet. A fák átültetését egyáltalán nem ajánljuk. Gyökereik erősen kapaszkodnak a talajba. Emiatt az új talajban való meggyökeresedés nem lesz könnyű a számukra. Védje őket egy napernyő vagy napvitorla segítségével, amely árnyékot ad nekik. A cserjék és egyéb évelő növények azonban könnyedén átültethetők. Ha azt tapasztalja, hogy egyes növények nyáron túl sok napfényt kapnak, akkor ősszel költöztesse őket más helyre. Azt is gondolja át, hogy milyen új virághagymákat fog vásárolni ősszel. Javasoljuk, hogy a kert megfelelő elrendezése érdekében vázoljon fel egy kerttervet.

Kellemetlen látogatók

A magas hőmérséklet mellett nyáron betegségek és kártevők is megjelenhetnek. Ilyenkor egyre több legyet, hangyát és más rovart látunk a kertben. Óvja meg növényeit lehetőleg természetes alapanyagú növényvédőszerek segítségével. Ezek a bio szerek nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsak az állatokra, az emberekre, a növényekre vagy a talajra nézve. Ilyen módon növényei mindig a lehető legzöldebbek és legerősebbek lesznek.

 

Tekintse meg a Horteka teljes kínálatát!

Csüngő növények: Bestseller zöld trend

Csüngő növények: Bestseller zöld trend

Annyira zsúfolt az otthona, hogy lehetetlen helyet szorítani egy újabb szobanövénynek? Lehet, hogy így tűnik, de némi zöld mindenhol elfér még! Szerintünk némi zöldnek mindenhol van helye, ott is, ahol nem várná. Zöld csüngő növényekre gondolt már? Változtassa dzsungellé otthonát a legszebb csüngő szobanövényeinkkel. Hogyan? Szívesen elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat ezekről a növényekről.

A csüngő növények mellett szóló legfontosabb érvek

Egy csüngő növény nagyon sok előnnyel jár. Felsoroltuk az összes előnyt, így képet alkothat arról, hogy milyen nagyszerűek ezek a növények valójában. Először is a futónövényeket sok helyre teheti. A Borsóka (Senecio) kiválóan alkalmas arra, hogy az ablak előtt függessze fel. Képzeljen el például egy csüngő növényt egy magas könyvespolcon, az ablakpárkányon, vagy egy különleges függő kaspóban. Gondoskodjon arról, hogy a növényeknek legyen elég helye a csüngéshez.

Függő kedvenceink nemcsak kis helységekben, hanem nagy (gyakran) üres helységekben is szívesen látott vendégek. Nagy irodában dolgozik, és nem szeretné hallani az iroda másik felében folyó beszéd zaját? Akkor a csüngő és futónövények jelenthetik a megoldást. A csüngő növények megakadályozzák a zajok visszhangzását az irodában. Ezenkívül a növények boldoggá tesznek és jó hatással vannak stressz esetén.

Ráadásul ezek a növények kifejezetten természetes hatásúak, és egyszerűen remekül mutatnak. A csüngő és futónövények segítségével könnyedén kialakíthatja saját városi dzsungelét. Kombináljon mindenféle csüngő- és futónövényt, vagy keverje őket más szobanövényekkel. A liánokba mindenesetre azért ne kapaszkodjon bele.

 

A legfontosabb tippek otthoni csüngő növényekhez

 1. A csüngő növény ápolása már a felakasztással megkezdődik. Feltétlenül stabil kampóval erősítse a növényt a mennyezetre, különösen akkor, ha nehéz kaspót választ.
 2. Gondolja meg jól, hogy milyen kaspót használ a csüngő növények felakasztására. Nemcsak a kaspó külseje és súlya fontos, hanem az is, hogy miként használják. A növényeket rendszerint lyukakkal ellátott műanyag cserépben szállítjuk. Ennek megvan az oka. A felesleges víz ugyanis így távozik megfelelően. Állítsa a cserepet a függő kaspóba, így egyszerre lesz funkcionális és szép.
 3. A zöld növényt olyan magasra akassza fel, ahol még biztonsággal eléri. Ha olyan magasra akasztja fel, ahol csak létráról éri el, akkor fennáll a veszélye annak, hogy elfelejti vagy kihagyja az öntözését. Ezenkívül fontos, hogy tapintással ellenőrizni tudja a föld nedvességét, és meg tudja állapítani, hogy mikor kell vizet adnia a növénynek. Ha a növény magasról, a mennyezetről csüng alá, akkor megoldás lehet egy könnyen kiakasztható kaspókampó.
 4. Vegye figyelembe, hogy a meleg levegő felfelé áramlik. Minél magasabban lóg, vagy áll a csüngő- és futónövény, annál hamarabb kiszárad a földje, és annál gyakrabban kell vizet adnia a növények.
 5. Ügyeljen arra, hogy hová akasztja fel vagy állítja a növényt. A futónövények eltérő mennyiségű fényt igényelnek az optimális virágzáshoz. Ezért már a zöld csüngő növény megrendelése előtt gondolja át, hogy hová fogja állítani, és hogy mennyi természetes fény éri majd az adott helyet.

Bestseller növények

 • A borsóka vagy zöldborsólevelű Sececio egy vidám növény, amelynek a levelei kisebb-nagyobb borsószemekre emlékeztetnek. Ne feledje azonban: Ez a közkedvelt növény nagyon hosszúra megnőhet. Több borsókát szeretne? Nem gond! Ez a növény könnyen szaporítható. Vágja vagy törje le borsóka egy ágát, és hagyja kiszáradni. Amikor az ág kellően kiszáradt, távolítsa el az alsó leveleket a szárról, és ültesse őket nedves földbe. A növény néhány hét után gyökeret ereszt.
 • A szégyenlősvirág (Aeschynanthus) eredetileg az ázsiai esőerdőkből származik és egy csodálatosan szép, virágzó növény. Lazacrózsaszínű virágaival és világoszöld leveleivel szép, színpompás jelenség lesz otthonában.
 • Mi a véleménye a csüngő növényként nevelhető borostyánról? Felfelé és lefelé egyaránt nőhet. A szobaborostyán jellegzetességét a telt zöld, ötszögletű levelek adják. Emellett a növény légtisztító hatású és nem igényel sok fényt. A szobaborostyán ezáltal tökéletes növény arra, hogy általa valamivel több zöldet vigyen az irodába vagy a vendégszobába.
 • Több zöldet és színt szeretne az otthonában? Akkor a zebrapletyka az ideális csüngő növény az Ön számára. Zöld és ibolyakék leveleivel a zebrapletyka minden helyiségben figyelemfelkeltő jelenség.
 • Újból divatba jött a páfrány! Ezek a légtisztító növény különböző formákban, méretekben és zöld árnyalatokban kapható. Minden páfrány levélzetének stílusa egyedi. Mivel a páfrány kedveli a magas páratartalmat, ideális növény a fürdőszobába vagy a konyhába. Emiatt mi „nagy visszatérő” növénynek is nevezzük!

Tekintse meg a Horteka csüngő növények teljes kínálatát!

Kreatív megoldások szobanövényekkel

Kreatív megoldások szobanövényekkel

Növényeket bárhová és bármikor tehet, de mit szólna újításképpen egy gyökeres változtatáshoz? Rendezze át szemet gyönyörködtető növényeit úgy, hogy megragadják a tekintetet. Kutatások szerint a növények – főleg kreatív elrendezésben – feldobják a hangulatot. Adunk néhány ötletet az első lépésekhez.

Élőfal

Szeretne különleges és dekoratív módon zöld hatást vinni az otthonába? Akkor nagyon menő és eredeti ötlet a zöld fal, más néven függőleges kert. Vigye tovább az egyre népszerűbb irányzatot a belső terekbe, és borítsa „zöldbe” otthonát. Építsen függőleges kertet a nappali, a konyha, vagy a folyosó csupasz falából. Használjon különböző fajtájú cserepeket, váltogassa a méreteket, formákat és kedvenc színeit, így gyönyörű, üdítő és színes műalkotást hozhat létre otthonában. Igazán praktikus, mert így mindent az ízléséhez és a belső tereihez igazíthat, ráadásul egy vertikális kert alig foglal helyet. Tökéletes választás a kisebb lakóterekbe.

Hogyan építhet élő zöld falat?

 1. Szerezzen be egy fali növénytartó állványt (a legtöbb barkácsáruházban kapható), és rögzítse a falhoz.
 2. Válasszon a berendezéshez és a növénytartó állványhoz illő cserepeket és növényeket.
 3. Válogasson össze egyszerűen alakítható, rugalmas növényeket. Tipp: a függő növények, például a szobaborostyán, könnyen alakíthatók, így rövid idő alatt sok zöldet teremthet.
 4. A növényeknek szánt helyet körültekintően válassza meg, hogy legyen elegendő helyük növekedni.
 5. Használjon a növények számára megfelelő ültetőföldet és növénytápot.
 6. Rögzítse a cserepeket biztonságosan, arra is ügyelve, hogy legyen alkalma rendszeresen locsolni őket.

Csüngő növények

Csüngő növényekkel egyszerűen vihet zöld színt a kisebb terekbe. Ezek a növények nem foglalnak sok helyet, és tökéletesek arra, hogy megcsillogtassa a kreativitását. A csüngő növények otthonos hangulatot teremtenek még nagy terekben is, és kiválóan alkalmasak arra, hogy még zöldebbé tegyék a házat. Könnyedén elrendezheti őket különböző magasságokban, például egy damillal felfüggesztve őket. Ihletre van szüksége? Nézze át a kifejezetten Önnek összegyűjtött ötleteinket:

 1. A Tömött klárisfű légies hangulatot áraszt. A növények szinte a levegőben úsznak, ha felfüggeszti őket. Jól mutat így még a Futóka és a Bolíviai csüngőkaktusz is.
 2. Válasszon mennyezetre erősíthető függő növénytartót, vagy kötélre függeszthető, könnyű cserepet. Válasszon a belső térhez illő stílust.
 3. A csüngő növényekben az a csodálatos, hogy kívánsága szerint bárhol és bárhogyan elhelyezheti őket. Függesszen saját építésű növénytartót az étkezőasztal, az ágy, vagy éppen a fürdőkád fölé! Így mindig gyönyörködhet zöld növényeiben. Sok növény tisztítja a levegőt, és ezáltal az egészségre is jótékony hatással van. Nem szeretne ültetőföldet a fürdőkád vagy az ágy fölött? Akkor válasszon függő műnövényeket. Ideális választás sötétebb helyekre, vagy olyan helyiségekbe, ahol kiemelten fontos a tisztaság!
 4. Készítsen saját zöld térelválasztót egy csüngő növényekkel teli állvánnyal. Akassza kedvenc növényeit egy ruhaállványra, majd tegye a konyha és a nappali közé természetes térelválasztóként.

Vízben tartható szobanövények

Egyre több szobanövény tartható vízben. Ezt a fajta növényültetést hidroponikus termesztésnek nevezzük. A szokatlan környezetben nevelt szobanövények teljesen más hatásúvá teszik a zöld belső teret. Erre a célra nagyon alkalmas például a Flamingóvirág és az Ördögfüge. Tudta, hogy a Könnyezőpálma, a Filodendron és a Csokrosinda is tartható pusztán vízben?

Szobanövények vízbe ültetése lépésről lépésre:

 1. lépés: Vegye ki a növényt a cserépből, rázza le a talaj nagy részét a gyökerekről. Áztassa a gyökereket kézmeleg vízbe. Megjegyzés: fontos, hogy a gyökerek a lehető legjobb állapotban legyenek. Amennyire lehet, vigyázzon, nehogy a gyökerek leváljanak vagy megsérüljenek. Emiatt ajánlott kerülni a hideg vízbe áztatást.
 2. lépés: Töltsön meg egy tiszta vázát vízzel. Célszerű szobahőmérsékletű ásványvizet használni. A csapvíz keményebb, amit a növények nem igazán kedvelnek. A vázán is vízkőnyomokat hagy.
 3. lépés: Tegye a vízbe a növényt, de ügyelve arra, hogy a víz ne érjen a levelekhez. A vízbe lógó növények rothadásnak indulhatnak.

Növények a padlótól a mennyezetig

Minél több növény van az otthonában, annál jobb! Borítsa zöldbe otthona helyiségeit a padlótól egészen a mennyezetig érő növényekkel. Ezt többféleképpen is megteheti. Válasszon nagyméretű szobanövényeket, például könnyezőpálmát. Ez a növény több méter magasra is megnő, és óriási, szép leveleket hoz. Erősítse a léggyökereit egy mohával bevont rúdra vagy állványra, amelyen akár az égig is felkúszhat. Varázsolja dzsungellé otthonát könnyezőpálma bokrokkal. Olyan nagyra nőnek, hogy akár el is rejtőzhet közöttük!

A zöld mennyiségét növelheti növénytartó állványokkal, növényasztalokkal, -szekrényekkel vagy -létrákkal is. Építsen „lépcsőt a mennyországba” úgy, hogy több kis zöldnövényt egy falétrán rendez el. Érdemes könnyen gondozható pozsgásokat, vagy békés bonsai kreációkat választania. Tegye teljessé a látványt dús fűszernövényekkel és önállóan kúszó, csüngő növényekkel. A fokok között kanyarogva ezek a növények annyira benövik majd a létrát, hogy hamarosan alig lesz látható.

Tetszettek vidám ötleteink? Alig várja már, hogy saját szobanövényei legyenek? Böngéssze végig a Horteka gazdag szobanövény-kínálatát és vágjon bele!

Böngésszen szobanövényekből álló kínálatunkban itt

Növények minden erkélytípushoz

Növények minden erkélytípushoz

Ha a növényekre gondolunk, gyakran házak és kertek jutnak eszünkbe, azonban bárhol helyet találhat nekik. Még a legkisebb erkélyen is! A növények erkélyét egy unalmas helyből a nyugalom szigetévé varázsolják. Bizonyos esetekben nehézséget okozhat a növények elhelyezése a kisebb erkélyeken, a Horteka azonban talált néhány kreatív megoldást, hogyan tehetné zöldebbé erkélyét. A Horteka csapata nagyszerű tippeket tartogat minden erkélymérethez.

Tegye hangulatossá kisméretű városi erkélyét: 1 m²-es erkély

Egy leheletnyi zöld még a legkisebb városi erkélyeken is megvalósítható. Ne feledkezzünk meg arról, hogy maradjon álló- vagy ülőhely is az erkélyen. Ezért fontos, hogy kreatívan használjuk fel a teret az egy négyzetméteres vagy kisebb erkélyeken. Először is: az erkély párkányán sok minden elhelyezhető. A virágládák pl. tökéletesek a legkisebb erkélyekre is. Csodás virágokat ültethet erkélyére. A harangvirágok kiválóan ültethetők virágládába. Ez a növény számos kék és fehér virággal pompázik. Az erkélye egy pillanat alatt vidám virágkavalkáddá változhat. Ültessen szépséges virághagymákat a többi ládába. Minden évszakhoz eltérő virághagymákat választhat. Például ősszel ültessen tulipánokat vagy nárciszokat, hogy a tavasz üde színekkel ragyogjon. Nyáron ültessen egzotikusabb virágokat, például dáliát vagy liliomot.

Az élénk színek mellett jól jön a pihentető zöld is az erkélyen. Nézzen fel! Például felakaszthat néhány szép, függő cserepet Brazil tölcsérjázminnal az erkély mennyezetére. A falhoz is rögzítheti a virágládákat. Egy láda még több lehetőséget kínál a növények felakasztására. Ültessen kisebb növényeket kisebb méretű cserepekbe. Fontolja meg a fűszernövények, például a bazsalikom vagy a metélőhagyma ültetését is.

Még több növény nagyobb erkélyeken: 2,5-3 m²

A nagyobb erkély több növényt jelent. Természetesen visszatérhet a kis erkély tippjeihez, ha 2,5 m²-es erkélye van, azonban a több növény még otthonosabbá teszi a helyet. A Horteka csapata tartogat néhány kreatív megoldást, hogy Ön kisebb helyen is sok növényt ültethessen.

A polcok és a növényakasztók több helyet biztosítanak a cserepes zöldnövényeknek, de fontolóra veheti a levendulát vagy a színes rododendront is. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek túl nagyok és nehezek. Egyre népszerűbbek az apró üvegházak az erkélyen. Ezekben olyan szobanövényeket nevelhet, mint a pozsgások, a kaktuszok vagy a páfrányok. Remek látványt nyújthatnak, miközben Ön az erkélyen pihen.

Mit szólna egy kisebb asztalhoz és székhez az erkélyen? És az asztal nem maradhat üresen! Például helyezzen el egy virághagymákkal teli cserepet vagy egy kisebb cserepes növényt az asztalon. Egy apró gyümölcsfa vagy olajfa mediterrán légkört teremthet.

Egy nagyobb erkély vagy terasz a nyugalom zöld szigete: 5 m²

Egy öt négyzetméteres erkély vagy terasz számos lehetőséggel kecsegtet. A Horteka csapata ekkora helyre néhány csodás cserepes növényt javasol. Ezek a növény-cserép kombinációk feldobhatják az erkély hangulatát. Virágokkal teli, romantikus közegre vágyik? A virágzó hortenzia boldogságot áraszt. A cserepes rózsa maga a megtestesült romantika. Tökéletes, ha kiül az erkélyre egy meleg nyári estén. A trópusi hangulat érdekében fontolja meg a cserepes bambuszt vagy olajfát. A citrusfélék is remek választást jelentenek az erkélyen. Nyáron mandarint szüretelhet, vagy limonádét készíthet a citromból. Az apró veteményeskert szintén nagyszerű ötlet az erkélyen. Tökéletesen kiegészíti a gyümölcsfákat. Alakítson ki egy apró veteményeskertet, vagy ültesse a legfinomabb gyümölcsöket és zöldségeket virágcserepekbe. A veteményeskertben saját paradicsomot, szamócát, kaliforniai paprikát és mindenféle egyéb finom falatokat nevelhet. Tartsa szem előtt a növények számára szükséges napsütést. A napkedvelő növényeket nem szabad árnyékos erkélyre ültetni.

Városi kert egy hatalmas erkélyen: 10 m²

Ha az erkélye területe meghaladja a 10 négyzetmétert, az már (tető)terasznak is nevezhető. Ez az erkélyterasz városi kertté is alakítható. Mivel rengeteg hely áll rendelkezésre, válasszon néhány miniszegélyt az erkély szélén. A bambusszal vagy néhány díszfűvel természetesen választhatja el a saját területét a szomszédétól. Emellett keleties hangulatot is teremthet a zen életérzéshez. Gyönyörű látvány egy nyugodt, nyári napon. Ha több színt szeretne az erkélyen, dobja fel az apró szegélyt virágzó évelőkkel. Fontolja meg a bájos Bíbor kasvirág vagy a Bazsarózsa ültetését. Szemrevaló virágokat szeretne, amelyek megvédik a többi növényt a levéltetvekkel szemben? Akkor a Levendula lesz tökéletes választás.

Még több zöld ihletre vágyik az erkélyéhez?

Vessen egy pillantást a Horteka erkélyre és teraszra szánt növényeinek kínálatára