A liliom gondozása

 A Liliom (Lilium) gyönyörűen mutat a kertben, a teraszon vagy az erkélyen. Más kerti növényekkel szeretné kombinálni a liliomot a virágágyásban? Vagy inkább egy virágládában helyezné el? A kifejlett virágokat vágott virágként akár vázába is teheti. A liliom mindig jó választásnak bizonyul! A liliom gondozása egyszerű, és ez a növény garantáltan a legszebb virágokkal hálálja meg a törődést!

A liliom ültetése

A liliomok gondozása az ültetéssel kezdődik. Ezt a nyári virágzású virághagymát, azaz inkább gumót ősszel vagy tavasszal kell elültetni, és nyáron fog virágozni. A liliom gumóit szeptember és december között kell elültetni a talajba (amikor a föld még nem fagyos). Tavasszal a liliomgumókat egészen áprilisig bármikor elültetheti. A liliomgumókat úgy ültesse el, hogy a hegyes végük nézzen felfelé, és a virághagyma magasságához képest kétszer olyan mélyre helyezze őket a talajba, majd ültetés után azonnal öntözze meg a földet.

A liliom akkor is jól érzik magát, ha egy nagy virágcserépbe vagy ládába ültetve a teraszon vagy az erkélyen helyezi el őket. Ha cserépbe ültet virághagymákat és gumókat, mindig jó minőségű, friss virágföldet használjon. A virágföld természetes anyagok keverékéből álljon, legyen laza, és tartsa meg jól a nedvességet. Az ilyen virágföld tökéletes arra, hogy segítségével a virágcserépben fejlődő liliomok megerősödjenek és szépen virágozzanak. A cserépbe ültetett növényeket gyakrabban kell öntözni, mint a szabadföldben tartott példányokat.

A liliom öntözése

A liliom elültetése után a növénynek szüksége van egy alapos öntözésre. Ezáltal a virághagymák, illetve gumók megfelelő gyökeret ereszthetnek. Minél előbb fejlesztenek erős gyökereket, annál ellenállóbbak lesznek a virághagymák és gumók az őszi és téli hideggel szemben. Ügyeljen arra is, hogy a föld tavasszal mindig nyirkos legyen, de ne túl vizes. A liliom csupasz gumója ugyanis éppoly kevéssé tűri a szélsőséges szárazságot, mint a túl sok nedvességet. Csak akkor öntözze meg a liliomot, ha a földje érintésre száraz. A liliom a virágzási időszakban külön örül egy kis extra víznek.

A liliom trágyázása

A liliomnak ősszel jól jöhet még némi hagymásoknak ajánlott növényi tápszer is. Ezt pl. szerves trágyával biztosíthatja számukra. Ebben pontosan annyi tápanyag található, amely az erős virághagymák kifejlődéséhez és a bőséges virágzáshoz szükséges. A virághagymák főként a hagymából szívják fel a tápanyagot, ezért nem kell őket túl gyakran trágyázni. Ha szeretné átültetni a hagymákat/gumókat, akkor mindössze egyszer kell trágyáznia őket, amikor nyílni kezdenek, legközelebb pedig akkor, amikor elvirágoztak.

A liliombogár

A liliombogár hozzávetőlegesen hét milliméter hosszú. A jellegzetes piros hátú kártevő komoly károkat okozhat a liliom virágában és leveleiben. Amikor a liliom elérte a kb. 15 cm-es magasságot, a levélkárosító rovarokkal szembeni hatékony küzdelem érdekében kezelje őket 100%-ban természetes növényvédőszerrel. Ezek a termékek anélkül nyújtanak védelmet a liliomnak, hogy károsítanák a talajt.

Szeretne liliomot ültetni idén ősszel is? Akkor tekintse meg a Horteka liliomkínálatát. Inkább más típusú virághagymák érdeklik, vagy még nem döntötte el, hogy mit szeretne ültetni? Böngésszen a Horteka virághagymáinak gazdag kínálatában.

 

Tekintse meg Horteka teljes liliomkínálatát