A cserépbe ültetett virághagymák

Van erkélye, terasza vagy tetőterasza? Akkor érdemes virághagymákat cserépbe ültetnie!Virághagymákat cserépbe ültetni könnyű és egyszerű. Hozzon létre saját mini kertet az erkélyen vagy a teraszon. Segítünk.

 

Ültessen virághagymát cserépbe

Kezdje az ültetést a virágcserép kiválasztásával. Aranyszabályként a virághagymáknak kinézett cserép legyen legalább háromszor akkora, mint a legnagyobb hagyma. Máskülönben a hagymáknak nem lesz elég helye a virágzáshoz. Válasszon egy kedvére való virágcserepet és lásson munkához!

A cserép aljára tegyen cserépdarabokat, kavicsot vagy kertészeti perlitet. Ez az optimális vízelvezetéshez szükséges. A hagymák gyökere így biztosan nem áll majd a vízben. A szabadban elhelyezett cserép alján legyenek lyukak, hogy a felesleges víz elfolyhasson a cserépből. Töltse fel a cserepet friss virágfölddel. Használjon kifejezetten virághagymákhoz ajánlott virágföldet. Ez megfelelő textúrájú, és tartalmazza a hagymák tökéletes fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Ásson a hagymák kétszeres magasságának és szélességének megfelelő mélyedést. Szép lesz az összkép, ha a virághagymákat több cserépben és konténerben, egymáshoz közel helyezi el. A hagymák ültetésekor ügyeljen arra, hogy a csúcsos oldaluk nézzen felfelé. Vegye szemügyre őket közelebbről, lehet, hogy már látható is egy szár vagy hajtás csúcsa. Tegyen egy réteg virágföldet a virághagymákra, és nyomkodja le erősen. Öntözze meg kellően, hogy a hagyma gyökeret ereszthessen. A cserépbe ültetett virághagymák hamarabb kiszáradnak, mint a szabadföldiek, különösen meleg időben. Ne felejtse el rendszeresen meglocsolni őket.

 

A cserépbe ültetett virághagymák gondozása

A cserépbe ültetett virághagymákat kint hagyhatja télre. Szükségük is van a téli álomra, amelyből tavasszal ébredhetnek fel. Védőtakaróval vagy buborékfóliával letakarva megóvhatja a virághagymákat a kemény fagyoktól. A hó ezzel szemben nem jelent problémát, mert a hó szigetel a faggyal szemben, és megvédi a virághagymákat a hidegtől. Tavasszal tegye a virágcserepeket napos helyre, és locsolja őket gyakrabban. A cserébe ültetett virághagymákban az a jó, hogy hamarabb kihajtanak, mint a nyári virágok.

Cserépbe mindenféle virághagyma ültethető. Ültethet cserébe többféle virághagymát vegyesen, vagy több virághagymát is ültethet egy cserépbe. A rövid szárú virágot hozó hagymák ideálisak cserépbe és virágládába, mert kevésbé érzékenyek a szélre. A Horteka számos megfelelő, rövid szárú virágot hozó virághagymát kínál, pl. Galanthus (hóvirág), szellőrózsa, krókusz, Iris Reticulata, Muscari (gyöngyike), jácint, nárcisz és tulipán.

 

Megfelelő virágcserepek virághagymák számára 

Valójában hagymák minden olyan virágcserépbe ültethetők, amely elég mély, és amelynek alján vannak lyukak, hogy a felesleges víz elfolyhasson.Virághagymákhoz népszerűek a terrakotta cserepek, a bádogvödrök és a fonott kosarak. A modern stílust kedvelők bizonyára kedvüket lelik majd a cserépbe ültetett virághagymákban. Tekintse meg a kültéri ültetőedények és kaspók teljes kínálatát.

 

Virágültetés „lasagne” módszerrel

A „lasagne” módszer, avagy a réteges virágültetés virágcserépbe és szabad földbe történő ültetésnél egyaránt alkalmazható. Az eljárás lényege, hogy a virághagymákat több rétegben kell egymás alatt elhelyezni úgy, hogy az utoljára virágzó virághagymák kerüljenek legalulra, és az elsőként virágzók legfelülre. Ez jelenthet akár három vagy négy réteget is, pont mint az olasz lasagne esetében. A mélyebb cserepek kiválóan alkalmasak a „lasagne” ültetésre. A módszer előnye, hogy sokáig gyönyörködhet benne, mert a virághagymák felváltva hoznak virágokat. Ültetéskor járjon el az alább leírt módon.

Virágültetés „lasagne” módszerrel lépésről lépésre:

  1. A cserép aljába tegyen cserépdarabokat, kavicsot vagy kertészeti perlitet. A szabadban elhelyezett cserép alján legyenek lyukak, hogy a felesleges víz elfolyhasson.
  2. Töltsön virágföldet a cserép aljába.
  3. Óvatosan nyomkodja le a virághagymák első rétegét a cserép alján a virághagymák csúcsos oldalával felfelé.
  4. Ezután tegyen rájuk egy réteg virágföldet.
  5. Helyezze el a következő réteg virághagymát.
  6. Készítsen annyi réteget, amennyit szeretne, és amennyi elfér a cserépben.
  7. Utolsó rétegként tegyen virágföldet a cserépbe, és nyomkodja le erősen.
  8. Öntözze meg alaposan a virághagymákat.

 

Tekintse meg virághagymáink választékát