A tulipánhagymák ültetése

A sokak által kedvelt tulipán a világ legismertebb virághagymáinak egyike. A tavasszal virágzó hagymák ültetését ősszel kezdheti meg. Így tavaszra a kertjét színpompás tulipánok sokasága tölti majd be.

A tulipánok típusai

A tulipánnak igen sok fajtája létezik, amelyek a legkülönfélébb formában és színben pompáznak. Némelyikükön alig-alig láthatók a tulipánok jellegzetes ismertetőjegyei. A liliomvirágú tulipán – amint azt a neve is sugallja – pont úgy néz ki, mint egy liliom. Az egyszerű tulipán természetesen a legismertebb minden fajta közül. Gyakran láthatjuk virágcsokrokban. A két sziromréteggel rendelkező dupla virágú tulipán teltebb formájú. A botanikai tulipánok kisebb virágokat hoznak, és jellemzően alacsonyak maradnak. Egy csendes kis helyen természetes módon szaporodnak, és hosszú éveken át boldogan növekednek.

A tulipánhagymák ültetése

A tulipánhagymákat ősszel, szeptember és december között kell elültetni. Így akár már ma nekiláthat az ültetésnek! Várjon addig, amíg a talaj hőmérséklete 10 °C alá csökken, de még nem éri el a fagypontot. A jelenleg kapható legnagyobb hagymáknak körülbelül tíz hetet kell 10 °C alatti hőmérsékleten tölteniük ahhoz, hogy felkészülhessenek a növekedési és virágzási időszakra. Az őshonos tulipánok eredetileg száraz, napos helyeken nőttek, így a leggyönyörűbb virágokra akkor tehet szert, ha hasonló adottságokkal rendelkező helyen ülteti el őket. A virághagymákat szabadföldbe vagy ültetőedényekbe is elültetheti.

·        Tulipánhagymák ültetése szabadföldbe

A tulipánok a könnyű, agyagos talajt kedvelik. A talajnak nem szabad túl nedvesnek maradnia, ez ugyanis meggátolja a virágok megfelelő fejlődését. A tulipánok imádják továbbá a közvetlen fényt, de nem a túl erős és forró napsütést. Ezért napsütötte, jó vízelvezetéssel rendelkező helyet válasszon számukra. Elsőként lazítsa fel a talajt, ezzel gondoskodva annak megfelelő szellőzéséről. Ásson egy akkora gödröt, amelynek a mélysége körülbelül a hagyma magasságának háromszorosával egyezik meg. Igazítsa a gödör szélességét az együtt elültetni kívánt hagymák számához. Mindig ügyeljen az egyes hagymák közötti távolságra – ezt a növény címkéjén tekintheti meg. Úgy helyezze a hagymákat a gödörbe, hogy az „hegyük” nézzen felfelé, majd töltse fel a gödröt friss, virághagymákhoz ajánlott virágfölddel. Az ilyen virágföld ugyanis éppen megfelelő szerkezettel rendelkezik ahhoz, hogy a virághagyma gyökeret eresszen benne. Ezután egy kicsit öntözze meg az ültetés helyét, majd hagyja, hogy a természet tegye a dolgát.

·        Tulipánhagymák ültetése virágcserépbe

Ha a kertben kevés a zöld terület, illetve ha Ön csak egy erkéllyel rendelkezik, a cserépbe ültetett virághagymák valóságos áldást jelenthetnek. Dönthet úgy, hogy egy adott színnél marad, de akár a szivárvány összes színét is felvonultathatja. A Horteka ültetésre kész tulipánválogatásaival csupán annyi a teendője, hogy behelyezi őket egy virágcserépbe. Vagy szabadjára engedheti kreativitását, és saját kombinációkat találhat ki. Mindössze arra kell odafigyelnie, hogy a virágcserepek elég szélesek és mélyek legyenek. Ez különösen fontos abban az esetben, ha különböző típusú virághagymákat szeretne rétegesen elültetni – ezt nevezik lasagne-módszernek. Először helyezzen egy réteg cseréptörmeléket vagy kertészetekben kapható vízmegkötő golyókat a cserép aljára, majd töltse fel a cserepet földdel. Ügyeljen arra, hogy a cserép alján legyenek vízelvezető lyukak, ahol a felesleges víz elfolyhat. Mindig a legnagyobb virághagymákat helyezze alulra, ezután takarja be őket virágfölddel, majd ültesse el a kisebb hagymákat. Az egyes hagymákat a magasságuk két-háromszorosával megegyező mélységben ültesse el. Ha a lehető legszínpompásabb eredményt szeretné elérni, a cserepet egészen a pereméig megtöltheti virághagymákkal. A virágcserepeket buborékfóliával betekerve védheti a faggyal szemben.

Mikor virágzik a tulipán?

A tulipán virágzásának csúcspontja március és május közé tehető – ekkor végre kedvére gyönyörködhet megannyi színpompás virágában. A legcsodálatosabb időszak a május – ekkorra szinte az összes fajta tulipán virágba borul. A májust méltán nevezik a tulipánok hónapjának. A virágok ellenállóságát és tartósságát a hőmérséklet, valamint az határozza meg, hogy a tulipánhagymák hány hetet töltöttek előtte a földben. A tulipánok egynyári virághagymákból bújnak elő, ami azt jelenti, hogy egy év alatt felhasználják a hagymában található összes tápanyagot. Előfordulhat, hogy egy-egy sarjhagymácska is kifejlődik a szülőhagymán, de ezek később csak abban az esetben hoznak virágot, ha elég nagy méretűek. Ha a szülőhagymák elvirágoztak, vegye ki őket a földből, hogy legyen helye az új virághagymák számára. Tulipánokat magról is szaporíthat, ez azonban akár hét-tíz évet is igénybe vehet, így ehhez rengeteg türelemre lesz szüksége.

Virághagymák vásárlásakor mindig keresse a minőséget igazoló jelzést. A minőséget igazoló jelzést viselő virághagymák a minőséget és egészséget vizsgáló teszteken estek át. A www.horteka.hu weboldalon kínált összes virághagyma rendelkezik a „Holland Selection” minőségi jelzéssel. Az alapítvány tehát „A” minősítéssel díjazta a nálunk elérhető virághagymákat. Ez azt jelenti, hogy a minőségük, a tisztaságuk, a színük, a méretük és az egészségük a lehető legjobb a piacon. Ez az oka annak, hogy a Horteka 100%-os virágzási garanciát vállal a kínálatában elérhető összes virághagymára. A Horteka a virághagymák különleges választékát kínálja ügyfeleinek. A belőlük kibújó növények erősek, mutatós, nagy virágokat hoznak és hosszú ideig virágoznak.