Alakítsa ki saját úszótavát

Szeretne ezen a nyáron a saját kertjében hűsölni, de nem akar egy medence karbantartásával vesződni? Akkor építsen ki egy úszótavat! Az elnevezés magáért beszél: az úszótó egy olyan kerti tó, amely nemcsak a vízinövények és egyéb élőlények számára alkalmas terület, de az emberek által is használható. Amellett, hogy kevesebb karbantartást igényel, egy úszótó számos további előnnyel is rendelkezik. Ebben a cikkben mindent megtalál, amit egy úszótóról tudnia érdemes.

Mivel jár egy úszótó?

Az úszótó az úszómedence természetes változata. Fantasztikus, ha nyáron hűsölni szeretne. Az úszótavaknak többféle típusa van.

A természetes tó a kert része. Az alakja szerint egy faluban vagy akár egy városban is előfordulhatna. A kerti tóban vízinövények gondoskodnak a víz természetes tisztításáról. A vízparti és a mocsári növények gyönyörű átmenetet képeznek a tó és a kert között. Egészítse ki az úszótavat egy stéggel, amelyre nyáron kiülhet akár napozni is.

A hivatalos úszótó inkább egy úszómedencéhez hasonlít. Az úszóterület és a növényterület egyértelműen elkülönül egymástól. A növények része víztisztító funkcióval rendelkezik. El kell ismerni, hogy egy vízinövényekkel teli tó gyönyörű látvány nyújt. Az úszóterületen nincsenek növények vagy állatok. Így úszhat egy nagyot, anélkül, hogy figyelnie kellene a növényekre vagy az állatokra. Egy vízszivattyú pumpálja a tisztított vizet a fürdésre szolgáló részbe. Így mindig kristálytiszta vízben úszhat.

Inkább a halaival úszna? Akkor alakítson ki halastavat! A nagy koi pontyokat kedveli, vagy inkább a kisebb halakat? A tó minden esetben legyen legalább 80 cm mély, hogy a halaknak elegendő hely álljon a rendelkezésére. Azokat a tavakat, amelyekben sok hal él, kizárólag növényekkel nem lehet tisztán tartani. Ilyenkor szükség van egy tisztító szivattyúra. És már élvezheti is az úszást! Vigyázzon, nehogy rálépjen a halakra.

Mi szól egy úszótó mellett?

„Miért jobb nekem egy úszótó, mint egy medence?” – ez a kérdés gyakran elhangzik, amikor valaki először hall az úszótóról. Sokan nem tudják, hogy egy úszótónak számos előnye van. Például könnyebb karbantartani, mint egy úszómedencét. A tavi növények és a természetes baktériumok elvégzik a munka nagy részét Ön helyett. Megtisztítják és az algákat távol tartva tisztán is tartják a vizet. Néha azonban ki kell szednie a kerti fák és cserjék lehullott leveleit és ágait az úszótóból. A tó tehát természetes módon gondozható. Így nincs szükség klórra a víz tisztán tartásához.

Emellett Ön is segít a természetnek. Egy kerti tó menedéket nyújt a víziállatoknak. A növények kivonják a CO2-t a levegőből, és oxigént bocsátanak ki. Így aztán kicsiben Ön is visszaad valamit a természetnek. Egy úszómedence esetében ezzel szemben hiányzik a zöld összetevő.

Ráadásul egy tó teljessé teszi majd kertjét, egyetlen egészet alkotva a többi növénnyel és a belső terekkel.

Mire van szüksége egy kerti úszótóhoz?

  1. Rengeteg helyre a kertben. Érthető módon szeretné, ha egy kiadósat úszhatna a tó vízében. Tervezze meg előre, hogy milyen hosszú, milyen széles és milyen mély lesz az úszótava, és hogyan szeretné kialakítani. Javasoljuk, hogy a tényleges építkezéssel bízzon meg egy szakembert. Minél nagyobb a tó, annál nehezebb megépíteni.
  2. Egy keringető szivattyúra, amely lehetővé teszi a víz áramlását. Ez megakadályozza, hogy rossz baktériumok kerüljenek a vízbe. A szivattyú a vizet a tisztító medencéből egy úszásra szolgáló medencébe továbbítja.
  3. Az víztisztító és oxigéntermelő növények elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kerti tó algamentes maradjon, valamint gondoskodnak arról, hogy a víz tiszta és egészséges legyen. Ezek a növények elnyelik a CO2-t a tó vizéből, és oxigént bocsátanak a vízbe. Ez jót tesz a tó élővilágának.
  4. Az úszó növények az oxigéntermelő növényekhez hasonlóan segítenek abban, hogy az algák ne szaporodjanak el a vízben. Ezt úgy érik el, hogy kivonják a sót a vízből. Az úszó növényeket nem a tó fenekére ültetik, mint más tavi növényeket. Ezeket a növényeket a vízbe kell helyezni, a levelek gyökerei pedig a vízből nyerik a táplálékot.
  5. A vízparti növények és a mocsári növények tökéletesek arra, hogy lágy átmenetet hozzanak létre a kerti tó partján. A mocsári növények a vízben állnak, és amikor Ön belép a vízbe, finoman szétnyílnak. A vízparti növények száraz talajban gyökereznek. Nem szeretik, ha a gyökereik állandóan víz alatt vannak, de elviselik, ha kell. Ezek a növények színesebbé teszik az úszótavat.

Hogyan tartsa karban az úszótavat?

Az úszótavat könnyű gondozni, de fontos, hogy hol helyezkedik el. Olyan helyen alakítsa ki az úszótavat, amely távol van a levelüket hullató fáktól és cserjéktől. Ezzel megakadályozható, hogy túl gyakran kelljen kihalásznia a vízből a belekerült leveleket. Napfényes helyet érdemes keresnie. A tavi növények szeretik a sok napfényt, ahogyan Ön is, amikor a vízben van. Az is fontos, hogy évente egyszer vagy kétszer vágja vissza a tavi növényeket. Akár a hosszuk 1/3-ára is visszavághatja őket. Ne feledje, hogy egyes növényeknek nem érhet a levele vagy a virága a vízbe. Ez a tulajdonság a növény címkéjén látható.

Az is nagyon fontos a növények számára, hogy a víz pH-értékét a megfelelő szinten tartsa. Az eső csökkenti a víz keménységét. Ez megnehezíti a növények túlélését. A növények elpusztulhatnak, az algák pedig szabadon garázdálkodhatnak. Rendszeres időközönként vizsgálja meg a víz minőségét. Ez a vizsgálat nemcsak a víz keménységét, hanem a tápanyagok mennyiségét is ellenőrzi. Ha a tápanyagok szintje alacsony, pótolja a hiányzó mennyiséget. Ehhez használjon kerti tóba való tápoldatot.

Meggyőztük róla, hogy saját úszótavat alakítson ki?

Fedezze fel a Horteka vízinövények teljes kínálatát