Egy gyümölccsel és zöldséggel teli konyhakert

Már gyakorlott a veteményeskert gondozásában? Vagy a zöldségtermesztés még teljesen új kalandot jelent Önnek? Mindig jó előre tudni, hogy hogyan hasznosíthatja majd a betakarított termést. Ha azonnal ízletes fogásokat szeretne készíteni belőlük, alakítsa ki saját konyhakertjét! Ez a típusú veteményeskert pont annyit terem, amennyire szüksége van, ezért nem marad felesleg, ami a fagyasztóba kerül. A konyhakertnek köszönhetően a legízletesebb és legfrissebb fogásokat teheti majd az asztalra. Az alábbi tippek segítenek majd Önnek a konyhakert beindításában.

Tervezze meg saját veteményeskertjét

Bizonyára Ön is tudja, hogy bárhol kialakíthat veteményeskertet, ráadásul többféleképpen. Akár a nagy méretű veteményeskertet választja, csak egy pár gyümölcstermő növényt tartana néhány nagyobb cserépben, vagy netán csak feszegetné kertje lehetőségeinek határait, egy veteményeskert mindig sok örömet tartogat. Különösen azért, mert így egész nyáron élvezheti az ínycsiklandó gyümölcsöket és zöldségeket. De nem kell feltétlenül mindent egyszerre leszüretelnie – kezdje első lépésben csupán egy konyhakert kialakításával. Tervezze meg veteményeskertjét úgy, hogy a gyümölcsök és zöldségek tovább maradhassanak a növényeken, és csak akkor szedje le, amikor éppen elfogyasztaná őket. Íme néhány tipp, hogyan alakíthatja veteményeskertjét gazdagon termő konyhakertté.

  • 1. tipp: Ne ültessen túl sokat ugyanabból a növényből; válasszon több, különféle gyümölcsöt és zöldséget. Például kijelölhet több ültetési területet is veteményeskertjében vagy egy nagyobb virágcserépben. Így nem marad felesleg, amelyet kénytelen lenne elajándékozni vagy elrakni.
  • 2. tipp: Ha ugyanazt a terményt kívánja több helyen is elültetni, akkor válasszon erre a célra különböző területeket. Például elültethet pár salátát kéthetente, hogy hosszabb ideig élvezhesse a friss saláta ízét.
  • 3. tipp: Mivel a veteményeskerteket általában teljesen leszüreteljük, mindig ültessen a növények helyére egy másik növénycsaládtól származó magokat. A termények ültetésenkénti cseréjével megelőzheti a betegségek, kártevők és gyomok megjelenését.

Mikor és hogyan szüretelhet?

Minden gyümölcs- és zöldségfélének saját ültetési és szüretelési időszaka van. Eltérő lehet a magok kihajtásának időtartama is, és természetesen az időjárás is nagyon fontos tényező. A melegebb idő azt jelenti, hogy a termények gyorsabban nőnek, és hamarabb szüretelhetők lesznek. Sok zöldségfajta esetén egyértelmű, hogy mikor szüretelhető. A cékla és a retek például azonnal szüretelhető, amint kidugta a fejét a földből. Más zöldségeknél a levelek színe és erőssége az árulkodó. Ha a levelek erősek, frissek és zöldek, akkor zöld az út a szürethez. Ne hagyja, hogy a föld felett növekvő zöldségek túl nagyra nőjenek, mert így elveszíthetik az ízüket. Szüretelheti őket, amint úgy látja, hogy elég nagyok a termések, és a színük is megfelelő. A gyümölcsök és gyökérnövények tökéletesek egy konyhakertbe. Ezeket akár hosszabb ideig is a növényen hagyhatja, így akkor szüretelheti le őket, amikor csak szeretné.

Ajánlott azonban a különböző terményeket különböző időben szüretelni. Egy konyhakert természetes módján alkalmas arra, hogy Ön akkor szüreteljen, amikor friss gyümölcsre és zöldségre vágyik. Előnye továbbá az is, hogy ha csupán pár termést és levelet szed le, azzal stimulálhatja a növények növekedését. Így akár az egész nyarat lédús szamóca és egészséges cukkini majszolásával töltheti. Ha leszüretel pár termést, a növény még többet növeszt majd a helyére. Szedje, vágja vagy metssze le a terméseket és a leveleket egy éles kerti szerszámmal reggel, amikor még nincs túl meleg. Éjszaka a növény új terméseket hoz majd egy teljes napi napfényadag után. A reggeli szürettel a sérüléseket is megelőzheti. Ezután már csak az a dolga, hogy élvezze munkája gyümölcsét!

Tekintse meg vetőmagjaink teljes kínálatát

Tekintse meg a gyümölcstermők választékát