Gondozási tanácsok a gyönyörű pázsitért

Természetes, hogy tavasszal és nyáron Ön is szép pázsitban szeretne gyönyörködni. Néhány dolgot azonban meg kell tennie annak érdekében, hogy a gyep ismét tökéletes formájában lehessen. Nagyszerű, hogy a család ismét a kertben tevékenykedik, és újra harmóniába kerül a természettel. Nincs is jobb annál, mint az egészséges, szép zöld pázsit, amelyen a gyerekek újra a szabadban játszhatnak. Mi néhány gondozási tanáccsal szeretnénk támogatni a szép zöld gyep megfelelő karbantartását. Így Ön még tovább élvezheti a zöld színeket kertjében.

Öntözőeszközök

Ha zöld pázsitról van szó, tagadhatatlan, hogy a kívánt eredmény elérésében az öntözésnek kulcsfontosságú szerepe van. Fontos, hogy ezt egész évben szem előtt tartsa. Kánikula idején gyakrabban kell locsolnia. Ez akár heti több alkalmat is jelenthet. Nedves időszakokban a gyep gyakran elegendő vizet szív magába az záporoknak köszönhetően. Ha pocsolyák jelennek meg a pázsiton, ellenőrizze, hogy megfelelő-e a vízelvezetés. Ha nem, akkor néhány helyen fúrjon lyukakat a pázsitba, hogy a víz megfelelően elfolyhasson.

Gyeplazítás

A gyeplazítás, más néven gyepszellőztetés célja, hogy a fű gyökerei megfelelően szellőzzhessenek és növekedjenek. Gyeplazítás során egy keményebb réteg kerti hulladékot (többnyire mohát) távolíthat el a gyepről. Ehhez használhat lombseprűt vagy gyeplazítót. A lombseprűt helyezze fogakkal lefelé a gyepre, majd mozgassa előre-hátra a talajon a moharéteg halomba gyűjtéséhez. Ne fejtsen ki túl nagy erőt, nehogy megsérüljenek a gyökerek. Ezt a műveletet évente egyszer – tavasszal vagy ősszel – végezze el. A gyeplazítás célja, hogy több helyet biztosítson a gyökereknek a növekedéshez és a szellőzéshez, egyúttal pedig gondoskodjon a megfelelő vízelvezetésről is.

A gyeplazítás mellett jó ötlet, ha egyúttal a gazt is eltávolítja. Ezt egész évben, folyamatosan végezheti, amint a gaz előbújik a földből. A gyomkiszedő segítségével ez a munka gyorsan és könnyen elvégezhető, ráadásul ha gyomkiszedőt használ, nem kell térdre ereszkednie vagy ásnia.

Vetés

 

Előfordulhat, hogy a pázsit egyes területei csupasszá válnak, vagy más területekhez képest rosszabbul néznek ki. Ebben az esetben ideje egy kis helyreállítási munkát végeznie. Vesse be a csupasz vagy barna foltokat fűmaggal, így a csupasz foltok néhány héten belül eltűnnek. A magok megfelelő csírázása érdekében óvatosan haladjon át a frissen bevetett területen egy gyephengerrel, de közben ügyeljen a többi fűre. Ezt követően bőségesen öntözze meg a területet, és pár héten belül tökéletes gyepszőnyegben gyönyörködhet!

Trágyázás

Más növényekhez hasonlóan a pázsitnak is szüksége van táplálékra, azaz trágyára! A trágyázásnak három fontos időszaka van. Először márciusban/áprilisban, amikor a fű a téli hónapok után újból növekedésnek indul. Majd júniusban vagy júliusban, hogy a fű a forró nyári hónapokban is erős és egészséges maradhasson. Végül pedig szeptemberben vagy októberben, hogy felkészítse a füvet a télre. Jobb, ha organikus trágyát használ a trágyázáshoz. Ez nemcsak a fű növekedése, hanem a talaj szerkezete és az ott élő mikroorganizmusok szempontjából is előnyösebb!

Fűnyírás

Ha a fű már magasra nőtt – eljött a fűnyírás ideje! Főként a nyári hónapokban (május és október között), nagyjából hetente egyszer kell majd füvet nyírnia, hogy a pázsit rendezett maradjon. Természetesen eldöntheti, hogy milyen rövidre szeretné nyírni a füvet. Általában a fűszálak mintegy felét szokás eltávolítani, legfeljebb 5 cm-es magasságig. Ha nagyon meleg van, azt javasoljuk, hogy hagyja egy kicsit tovább nőni a füvet. Lehetőleg mindig más irányba nyírja füvet, hogy a fűszálak ne mindig ugyanabba az irányba nézzenek. Tegye még rendezettebbé a füvet azáltal, hogy fűnyíróval a nem megközelíthető széleken gyepszélvágót vagy fűnyíró ollót használ.

További tippek:

  1. Szórjon némi meszet a pázsitra. A mész fokozza a talaj savasságát, így lehetővé teszi a fű számára, hogy könnyebben vegye fel a talajban található tápanyagokat. Általában tavasszal szokás meszet szórni. A terítendő mész mennyisége az adott talaj savasságától függ. Egy vizsgálat segítségével könnyedén kiderítheti a talaj pH-értékét.
  2. Mindig tiszta, éles kerti eszközöket használjon fűnyíráshoz vagy gyeplazításhoz. Ezáltal megakadályozhatja, hogy kórokozók jussanak a talajba.
  3. Betegségek vagy kártevők támadták meg a pázsitot? Ezek általában azonnal kezelhetőek természetes növényvédő szerekkel.
  4. Ne hagyjon tárgyakat vagy eszközöket több napon át a pázsit ugyanazon pontján heverni, mert ettől kilapulhat a fű, majd a gyepen csupasz vagy száraz foltok alakulhatnak ki.