A növényei kedvéért bármit

A szobanövényeknek rengeteg szeretetre és törődésre van szüksége. Egyesek valamivel több odafigyelést igényelnek, mint a többiek, de ezért is olyan élvezetes növényeket tartani! És éppen emiatt elengedhetetlenül fontos pontosan tudnia, hogyan gondozza szobanövényeit. A növények egészen biztosan meg fogják hálálni a nekik szentelt figyelmet. Sokkal erősebbek lesznek, és jóval hosszabb ideig gyönyörködhet majd bennük. Emellett a virágzó szobanövények egészségesebbé válnak, és tovább bontogatják majd virágaikat. Kövesse az alábbi egyszerű tippeket, hogy éjjel-nappal a lehető legtöbbet hozza ki a növényeiből.

Bízzon az érzékeiben

Amikor a szobanövényeiről gondoskodik, hívja segítségül az érzékeit. Ahogy az embereknek és az állatoknak, a növényeknek is megfelelő mennyiségű táplálékra és vízre van szüksége. A túl sok, illetve túl kevés víz viszont tönkreteheti a szobanövényeket, ezért pár naponta ellenőrizze a földjüket, hogy szükség van-e egyáltalán a locsolásra. Nyomja az ujját körülbelül 2 cm mélyen a virágföldbe, hogy felmérhesse a helyzetet. Ha a föld még kissé nyirkos, az általában azt jelenti, hogy egyelőre nincs szükség locsolásra. Az olyan szobanövények, mint a kaktuszok és a pozsgások, hosszabb ideig is jól megvannak víz nélkül. Amikor növényei megérkeznek az otthonába, kifejezetten fontos ellenőriznie, mennyire nedves a földjük – ennek pedig a tapintás a legjobb módja.

Apró kortyok és némi feltöltődés

Ideje meglocsolni a növényét? Általában az a legjobb, ha csak egy kis langyos vizet ad neki. A legtöbb szobanövénynek ez a kedvence. A trópusi növények pedig kifejezetten a langyos vizet szeretik a hideggel szemben. Ha túl hideg a víz, a növény gyökerei sokkot kaphatnak, és nem veszik fel a vizet. A növények általában már egy kis pohárnyi víztől is boldogabbak lesznek. Ha évente kétszer – a növekedési időszakban – extra tápoldatot is ad nekik, még egészségesebbek és élettel telibbek lesznek. A tápanyagot keverje a vízhez, és csak locsolja meg vele a növényt, ahogy máskor is.

Szubtrópusi éghajlat

Számos szobanövény trópusi fajta, ezért szereti a meleg, párás helyeket. Számukra létfontosságú az állandó hőmérséklet és az elegendő fény. Lehetőleg ne tegye őket a radiátor vagy nyitott ablak közelébe. Ha hetente egyszer vízzel permetezi a növények leveleit, az csodálatos módja annak, hogy boldoggá tegye őket. Permetezze meg a levelek fonákját is.

Tartsa tisztán növényeit

A portól elhanyagoltak tűnnek a növények, és természetesen a por nem is tesz jót nekik. Mindig távolítsa el az elszáradt leveleket, hogy a növény csak az egészséges levelek táplálására koncentrálhasson. A növények ezzel kapcsolatban egyébként gyakran súgnak majd Önnek. Az elhalt levelek sok növényen könnyen beazonosíthatók barna színük és száraz tapintásuk alapján. A sárga levelek általában túl sok vagy túl kevés vízre, illetve fényre utalnak. Mindig ellenőrizze a növény címkéjét a növényre szabott tanácsokért.

Tipp: Gyorsan felfrissítheti növényét, ha ad neki egy kellemes langyos zuhanyt. Így könnyedén eltávolíthatja a levelekről a por, ráadásul aznapra az öntözés kérdését is megoldotta.

Vessen egy pillantást szobanövényeink teljes választékára