Készen áll a kertje a tavaszi növényekre?

Egy kicsit még talán hűvös van a kerti munkákhoz, de amint a nap első sugarai előbújnak, lelkesen sietünk a szabadba. Ön is biztosan jobban szereti, ha nem akkor kell nekilátnia a tavalyi év romjainak eltakarításához, amikor végre elérkezik az ültetés ideje. Lásson neki inkább most, így a tavasz beköszöntével elég lesz csak a tavaszi feladatokkal foglalkoznia.

Mi mindent tehet annak érdekében, hogy kertje készen álljon a tavaszra? Ebben a cikkben mindent megtalál, hogy felkészülten várhassa a tavaszt.

Mi maradjon a kertjében?

Mielőtt nekilátna felásni a kertjét és mindent kihúzgálni a földből, nem árt tudnia, mit hagyhat a talajban. Először is ügyeljen a tavaszi virágzású növényekre. Ezeket a hagymákat még ősszel ültette el, és most éppen növekednek, hogy tavasszal virágba borulhassanak. A fejlődő virághagymákat természetesen nem szabad bolygatni. Ügyeljen rá, hogy ne lépjen a talajra ott, ahova a virághagymákat ültette, és vigyázzon, nehogy elpusztítsa őket az ásóval. Kertje beültetett részét még mindig avarlevelek takarják? Óvatosan távolítsa el az avart és az elhalt növényeket. Az ilyen levelek ugyanis felfogják a napfényt, amire a növekvő virághagymáknak szüksége van.

Az évelő növények maradhatnak, ezek ugyanis egy év múltán virágoznak. Külön előny, hogy mindig erősebben térnek vissza, mint a tavalyi évben. Ráadásul mi a Horteka-nál minden évelőnket legalább egy évig erősítjük, így az ültetésüktől számított néhány hónapon belül már látható eredményeket produkálhatnak. Bazsarózsáinkat még ennél is tovább erősítjük, ennek következtében különösen nagy virágokat produkálnak. Kertje rendezésekor azonban nagyon fontos, hogy ezeket a növényeket ne bántsa.

Mit távolítsak el a kertemből?

Az évelő növények maradhatnak a kertben, ám fontos levágnia az öreg, elhalt részeket. Ellenőrizheti azt is, nem nőttek-e az évelők gyökérlabdái túl nagyra. Ha igen, ássa ki a gyökérlabdát, és válassza szét a tövet. Távolítsa el az elhalt részeket, majd ültesse vissza az egészségeseket. Ha még így is túl nagy lenne a tő, oszthatja, és elültetheti a részeket akár több helyen.

A több évig is élő évelő növények mellett egynyári virághagymák és növények is lehetnek a kertben. Ezek a hagymák vagy gumók csak egyszer bukkannak a talaj fölé, és minden tápanyagukat elhasználják egyetlen virágzási szezonban. Hogy helyet csináljon az új nyári virághagymáknak, el kell távolítania a már elvirágzott nyári hagymákat és gumókat. Ha a talaj nagyon nedves, ajánlott időben felásni a hagymákat, máskülönben rothadásnak indulhatnak. Az egynyári hagymákhoz hasonlóan az egynyári növényeknek is csak egyetlen virágzási időszakuk van. Ez gyakran egy hosszabb virágzást jelent. A virágzás szakasza után távolítsa el a növényeket, hogy helyet csináljon az új növényeknek és hagymáknak. Ajánlott mindezt a fagyos idő beállta előtt megtenni, máskülönben a gyökerek rothadásnak indulhatnak. Az egynyáriakat könnyű eltávolítani: a fagy beköszönte előtt húzza ki a növényeket a földből a száruknál fogva. A fagyos időszak elmúltát követően ajánlott felásni a gyökereket.

Metszésből lesz a virágzás

Egy holland mondás szerint „snoeien doet bloeien”, azaz „metszésből lesz a virágzás”. A növényeket, fákat és bokrokat azért kell metszeni, hogy tovább éljenek, egészségesek maradjanak és több virágot hozzanak. A legtöbb nyári virágzású növényt tavasszal, a virágzásuk előtt kell megmetszeni. Ez az időszak általában februártól áprilisig tart.

Mire van szükségem a kert rendbe tételéhez?

Praktikus, ha van kéznél néhány kerti szerszám, hogy felkészülten vághasson neki a kert rendbetételének. Az alábbiakban találja a szerintünk nélkülözhetetlen eszközöket kertje gyors és hatékony ráncba szedéséhez.

  1. A kertészkesztyűk segítenek tisztán tartani a kezét. Csúszásgátló funkciójuknak köszönhetően megfelelő fogást is biztosítanak, hogy a kerti szerszámok ne csússzanak ki a kezéből.
  2. Az ültetőkanállal gyerekjáték lesz az ásás. Ügyeljen rá, hogy ne sértse meg a virághagymákat vagy a gyökereket a túl erős ásással.
  3. A metszési szezon számos növény, fa és bokor esetében februárban/márciusban indul. Egyszerű metszőollót választ, vagy inkább automata sövényvágóra van szüksége? Érdemes a megfelelő eszközöket időben beszereznie.
  4. A kertben lévő gödrök feltöltésére és a talaj felfrissítésére szerezzen be speciális virágföldet. Így biztos lehet afelől, hogy minden virághagyma, gumó és gyökér biztos takarást kapott és hozzájut a megfelelő tápanyagokhoz.
  5. Egy gereblye kiváló eszköz a levelek összehúzására. Egyszerűen, különösebben megerőltető munka nélkül eltávolíthat vele mindent a talajfelszínről.
  6. Utolsó tippünk a profiktól pedig az, hogy mindig legyen kéznél elegendő szemeteszsákja! Ránézésre talán úgy tűnhet, nem lesz sok kerti hulladéka, ám higgye el, hogy jóval több mindent távolít majd el kertjéből, mint azt gondolná. Szeretne segítő kezet nyújtani a természetnek? A kerti hulladékot mindig a komposztálóba dobja!

Rendbe tette a kertet... mi a következő lépés?

Amint rendbe tette kertjét és megszabadította az egynyári növények gyökereitől, valamint lefedte a tavaszi virágzású növényeit, kertje készen áll a tavaszra. Most már nekiláthat, hogy növényeinek, cserjéinek és fáinak, valamint tavaszi ültetésű virághagymáinak, pl. kardvirág, dália vagy begónia helyet találjon. Amint a talaj már nem fagyos, nekikezdhet a tavaszi ültetésű virághagymák ültetésének. Ezeket a virághagymákat tavasszal kell elültetni, hogy nyáron és ősszel virágozhassanak. Ajánlott végiggondolni, milyen virághagymákat szeretne ültetni, hol lesz a helyük, mekkora helyet kíván velük betölteni, és hány darabra lesz ehhez szüksége. Olvassa el a tavaszi  ültetésű virághagymákról szóló cikkünket is.

Tipp: Szeretné (részben) átalakítani a kertjét? Készítsen egy tervrajzot, hogy pontosan lássa, mi hova kerül majd, és könnyen dolgozhasson a színekkel és a magasságokkal. Következő cikkünket éppen erről írjuk. Kövesse figyelemmel oldalainkat és a közösségi médiás tartalmainkat is, hogy ötleteket meríthessen kertjéhez.

Tekintse meg kerti kiegészítőinket