Készítse fel a kertjét a forró nyárra

Sárga fű, fonnyadt növények, száraz talaj... mindez már a múlté! Mi szívesen segítünk abban, hogy kertje a lehető legszebb maradjon a forró, száraz nyári időszakban. Nincs szebb, mint egy virágokkal teli, buja, zöld kert. De meleg időben a növények még több odafigyelést igényelnek. Most összeállítottuk Önnek a legfontosabb tippeket.

1. Adjon sok vizet a növényeinek

Nyáron a téli időszakhoz képest gyakrabban öntözze a növényeit. A virágföldben, a gyökerekben és a levelekben lévő víz a hő hatására gyorsabban elpárolog. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban kell újra öntöznie. A növényeket pár naponta, vagy akár naponta öntözze. Vegye figyelembe a növény vízigényét. Ezt általában feltüntetik a növény címkéjén. A növényre weboldalunkon is rákereshet. Növényeit reggel vagy este öntözze, mielőtt a nap felkel, illetve miután a nap lenyugszik. Ilyenkor hűvösebb az idő, és a víz nem párolog olyan gyorsan. A víz nagyon gyorsan elpárolog napközben, és a vízcseppek égési sérüléseket okozhatnak. A cseppek egyfajta nagyítóként viselkednek, amely felerősíti a levelekre eső fényt. Ez sérüléseket okozhat a leveleken.

Ha szeretné a lehető legjobban leszorítani a vízköltségeket, illetve elkerülni a vízhiányt, érdemes megfontolnia egy esővízgyűjtő hordó beszerzését. Ez eltárolja az esővizet, amelyet később felhasználhat a növények öntözéséhez. Az esővíz gyakran jobb is a növényeknek, mint a csapvíz. Ennek az az oka, hogy a csapvíz több kalciumot tartalmaz. Ne feledkezzen meg az egyéb hasznos termékekről, például a kerti tömlőkről, a locsolókannákról vagy a számítógépes öntözőrendszerekről sem.

2. Egy kis extra energia

Remélhetőleg már márciusban, a téli nyugalmi időszak után adott egy kis növénytápot a növényeinek. Júniusban vagy júliusban adagoljon egy kis komposztot a talaj minőségének javítása érdekében. Megjegyzés: Lehetőleg szerves trágyát használjon. A műtrágya nem javítja a talaj minőségét. Amikor szerves trágyát használ, a talaj nem szárad ki olyan gyorsan a forró nyár folyamán, ami azt jelenti, hogy a talaj jobban megőrzi a vizet a növények számára, hogy azok fel tudják szívni.

3. A talaj lefedése

Egy másik módszer a talaj gyors kiszáradásának megakadályozására, ha lefedi azt a talajt, ahol a növények vannak. Erre a célra talajtakaró növényeket is használhat. Használhat egyéb, erre a célra alkamas anyagokat is, például követ, kavicsot vagy fakérget. Az általános hulladék is jól beválik, például a kakaóhéj vagy az őszibarackmag.

Cserepes növények és szabadföldbe ültetett növények

A fenti tippek a cserepes növényekre és a szabadföldbe ültetett növényekre egyaránt vonatkoznak. A cserepes növények mozgathatók, így megvédhetőek a túl sok fény- és hőhatással szemben. Olyan helyre tegye a cserepes növényeket, ahol elég árnyékot kapnak ahhoz, hogy lehűljenek. A virágtartókat egymáshoz közel is elhelyezheti. Így a napfény nagyobb felületre esik, és a növények nem száradnak ki olyan hamar. Megjegyzés: A cserepes növények általában gyorsabban száradnak ki, mint a szabadföldbe ültetett növények.

A szabadföldben lévő növényeket csak átültetéssel tudja áthelyezni. Erre általában október és március között szokás sort keríteni. A nyári átültetést nem javasoljuk, mivel ebben az esetben a növények gyakran nem élik túl a műveletet. A fák átültetését egyáltalán nem ajánljuk. Gyökereik erősen kapaszkodnak a talajba. Emiatt az új talajban való meggyökeresedés nem lesz könnyű a számukra. Védje őket egy napernyő vagy napvitorla segítségével, amely árnyékot ad nekik. A cserjék és egyéb évelő növények azonban könnyedén átültethetők. Ha azt tapasztalja, hogy egyes növények nyáron túl sok napfényt kapnak, akkor ősszel költöztesse őket más helyre. Azt is gondolja át, hogy milyen új virághagymákat fog vásárolni ősszel. Javasoljuk, hogy a kert megfelelő elrendezése érdekében vázoljon fel egy kerttervet.

Kellemetlen látogatók

A magas hőmérséklet mellett nyáron betegségek és kártevők is megjelenhetnek. Ilyenkor egyre több legyet, hangyát és más rovart látunk a kertben. Óvja meg növényeit lehetőleg természetes alapanyagú növényvédőszerek segítségével. Ezek a bio szerek nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsak az állatokra, az emberekre, a növényekre vagy a talajra nézve. Ilyen módon növényei mindig a lehető legzöldebbek és legerősebbek lesznek.

 

Tekintse meg a Horteka teljes kínálatát!