Kúszónövények a kerítések és falak befedésére.

Elgondolkodott már azon, hogy zöld fallá alakítja kerítését, sufniját, pergoláját vagy a háza falát? A kúszónövények segítségével még több zölddel és egyéb színekkel egészítheti ki kertjét, akár a magasan lévő részeken is. Sokaknak gyakran csak a borostyán jut eszébe, ha kúszónövényekről esik szó, de számos más növény is tökéletes megoldást jelenthet erre a célra. Összeállítottunk Önnek alább egy listát a legkiválóbb kúszónövényekről.

 

Kezdésnek a jól ismert borostyánt szeretnénk bemutatni. A borostyán azon ritka kúszónövények egyike, amely önállóan is feltapad a falra. Csak el kell indítani a megfelelő úton, a többit magától megoldja. Győződjön meg arról, hogy rendelkezésére áll a megfelelő felület, amelyre rátapadhat. Ez lehet akár egy fal, egy állvány vagy egy kerítés is. Amíg a borostyánnak elegendő helyet biztosít a növekedésre, a növény a fiatalkori fejlődési szakaszban marad, és folyamatosan kúszik tovább. Az időről-időre végrehajtott dugványozással a növény folyamatosan a fiatalkori fejlődési szakaszban tartható. Amint a borostyán már nem tud mibe kapaszkodni, az időskori fejlődési szakaszba lép.

 

A lenyűgöző cserjés hortenzia hófehér virágairól ismert. A hortenzia júniustól szeptemberig virágzik. A cserjés hortenzia remekül növekszik falak vagy kerítések mentén. Gondozása nagyon egyszerű, mert magától megtapad, és egyaránt jól érzi magát napos helyen és árnyékban is. Virágai vonzzák a méheket és a pillangókat.

 

Az iszalag az egyik leglelkesebb virágzó kúszónövény. Piros, kék, lila rózsaszín és fehér színben is elérhető, de akár kombinálhatja is a különböző színeket. A kúszónövény egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon sokáig gyönyörködhet benne. Márciustól/áprilistól egészen szeptember végéig virágzik. Ezen kívül néhány fajtáján gyapotszerű csomók is megjelennek virágzás után. Az iszalag imádja a napfényt, ezért olyan helyre tegye, ahol egész nap érheti napsütés, a növény alsó része azonban legyen árnyékban. A borostyánnal és a cserjés hortenziával ellentétben az iszalagnak segítségre van szüksége a növekedéshez. Használjon drótot vagy kúszónövényekhez való állványt.

 


A rózsa számos különböző fajtája és mérete közismert, így t.k. a futórózsák is. Nálunk más egyéb gyönyörű kúszónövény mellett megtalálhatja a leggyönyörűbb színű futórózsákat is.

 

Vessen egy pillantást kúszónövényeink széles választékára