Néhány ok, amiért a növények nem hiányozhatnak az irodából

Sok időt tölt az irodájában, vagy akár többet van ott, mint otthon?

Bár az évek során sokaknak adatott meg a lehetőség, hogy otthonról dolgozzanak, sokan mégis jobban szeretik az irodát, ahol a családi élet esetleges zavaró tényezői nem akadályozhatják a munkát. Miután azonban hosszabb időt töltött az otthoni irodájában, adja magát a kérdés, hogy vajon egy hagyományos iroda a megfelelő az Ön számára, vagy inkább egy környezetbarát, a zöldre összpontosító irodában érezné-e jobban magát! 

A hagyományos irodai környezet hozzájárulhat a korai mentális fáradtsághoz, sőt fel is erősítheti azt. Az agyunk úgy érezheti, hogy az ingerek és követelmények sokasága túlterheli, mind tudatosan (a kollégák és a munkaterhelés miatt), mind pedig tudat alatt (a zsúfolt és mesterséges környezet által). A legtöbb iroda alapvetően nem áll összhangban a természettel, ráadásul minimális hozzáférést enged a természetes fényhez vagy a friss levegőhöz, bővelkedik azonban kékes neonfényben és a technikai eszközök által kibocsájtott zajban. Az ilyen környezet kimeríti a tartalékainkat, nem segít sem fókuszálni, sem koncentrálni, így sokkal inkább hajlamossá tesz bennünket a szellemi fáradtságra.

A kutatások azonban azt igazolják, hogy ha növényekkel és általában némi zölddel vesszük körül magunkat a munkahelyünkön, akkor produktívabbak és hatékonyabbak lehetünk. Nem is annyira arról van szó, hogy a növények stimulálnának bennünket, hanem inkább arról, hogy lehetővé teszik számunkra a megújulást, a szellemi regenerálódást és a tisztább gondolkodást. Ha tehát szüksége van egy kis nyugalomra a munkájához, de nincs egy év szabadsága, hogy kipihenje magát és regenerálódjon, a növények mindenképpen segíthetnek!

 

Az irodába alkalmas növényeket itt találja.

 

A munkahelyi növények másik nagy előnye a levegőtisztítás. A fotoszintézis folyamán a növények levelein található apró pórusok lehetővé teszik számukra, hogy szén-dioxidot vegyenek fel a levegőből és oxigént bocsássanak ki. Ugyanezzel az eljárással a nem kívánatos szennyező anyagok kiszűrhetők a beltéri környezet levegőjéből, így a levegő friss, egészséges és tiszta maradhat.  Az irodai növények vízgőzt is kibocsátanak, ami párásítja a levegőt, enyhíti a fejfájást és javítja a koncentrációt. A tisztább, egészségesebb levegő egészségesebb irodát és lényegesen kevesebb betegszabadságot jelent, amint azt összehasonlító kutatások kimutatták. 

Bizonyára egyetérthetünk abban, hogy egy olyan környezetben, ahol nagyobb a növénysűrűség, az alkalmazottak pozitívabbak lesznek és nagyobb elégedettséggel végzik a munkájukat. A növények bizonyítottan képesek csökkenteni a szervezet stresszre adott válaszreakcióját (különösen a kortizolhormont), ami egy újabb jó ok arra, hogy zöld növényekkel töltsük meg az irodát. A mai rohanó időkben az emberek komoly, napi szintű stressznek vannak kitéve, és különböző problémákkal kell megküzdeniük. Az Amerikai Orvosi Szövetség által végzett kutatások a krónikus betegségek közül a munkaképtelenség leggyakoribb okaként a stresszel összefüggő betegségeket sorolják fel. A növények ellenállóbbá tehetnek bennünket a stresszel szemben, és lehetővé tehetik, hogy gyorsabban feldolgozzuk a bennünket ért streszt. 

Az irodai növények másik nagy előnye, hogy segíthetnek a kollégákat közösséggé formálni, különösen, ha a növények gondozása közös érdeklődési köreik közé tartozik! A jobb közösség integrált kollégákat jelent, akik jobban érzik magukat a munkahelyükön, mindez pedig jobb munkamorált is eredményezhet.

 

Az irodába alkalmas növényeket itt találja.