Pillangós kert

Gyönyörű, kecses pillangók a kertben!

A virágról virágra szálló kecses pillangók látványa valódi élvezetet nyújt a kertben.

Szeretne több pillangót vonzani saját kertjébe? Pillangós kertet nagyon könnyű létrehozni. Kezdje azzal, hogy élénk színű, illatos virágokat hozó virághagymákat és növényeket ültet, ezek ugyanis vonzzák a pillangókat. A leghíresebb pillangókat bevonzó növény talán a szívós és folyton virágzó Nyáriorgona (Buddleia), amely Pillangóbokor néven is ismert. A napraforgó, a Levendula, a Zsálya, a Macskamenta és a Gyöngyike, a Díszhagymák, az apró Íriszek és a Muskátli szintén pillangókat vonzó növények és hagymák. Ezeknek a csodálatos növényeknek az élénk színe és pikáns illata számos pillangófajt mágnesként vonz; másik előnyük persze az, hogy csodálatos színekbe borítják a beültetett területet! Önnek nincs kertje? Ezeket a növényeket természetesen az erkélyen vagy a teraszon, egy cserépben is tarthatja!

Menedék pillangók számára

Ha többet szeretne tenni ezekért a színes, szárnyukkal csapkodó szépségekért, akkor létrehozhat számukra a kertben olyan helyeket, ahol a pillangók védve maradhatnak a széltől, az esőtől, a hűvösebb éjszakáktól és a fagytól. A száraz kőfalak vagy egy régi fatuskó nagyon jó szolgálatot tehetnek ezeknek az állatoknak. Természetesen vásárolhat nekik külön pillangóhotelt is, amelyet felakaszthat egy védett helyen. A pillangók hidegvérű rovarok, és inkább a kertben lévő védett helyeken pihennek meg, ahol melegedhetnek a napon és növelhetik a repüléshez szükséges energiaszintjüket.

A hernyótól a pillangóig

Annak érdekében, hogy a pillangók különféle fajai szaporodhassanak a pillangós kertben, gazdanövényekre lesz szüksége. A hernyók a vadon termő növényekkel és zöldségekkel táplálkoznak, például csalánnal, káposztával, keresztesvirágú zöldségekkel, bogánccsal és lóherével. Ha különféle pillangókat szeretne látni a kertjében, válasszon különféle gazdanövényeket.

Tipp!

A Kis rókalepke, a Nappali pávaszem és az Atalantalepke hernyóit főleg a csalán vonzza. Ültessen minél több csalánt cserepekbe (és tegye őket, védett, napos helyre), így nem nyomják majd el kertjében élő többi növényt.