Szabadgyökerű: Mit jelent és hogyan kell elültetni?

A szabadgyökerű azt jelenti, hogy a növények gyökerei "csupaszok". Termesztőink a gyökereket a talajból akkor emelik ki, amikor a növények egyévesek. Ezek a növények már virágoztak, tehát egy teljes évük volt a megerősödésre. Így biztosak lehetünk abban, hogy a növények jó állapotban vannak. Az úgynevezett szabadgyökerű növények télálló, évelő növények. Ez azt jelenti, hogy egész évben a kertjében tarthatja őket.

Milyen előnyei vannak a szabadgyökerű növényeknek?

A szabadgyökerű növényeknek vannak bizonyos előnyei a cserepes növényekkel szemben:

  • A gyökereik rendkívül erősek, mivel a növekedésre egy extra év állt rendelkezésükre a termesztőnél. Az ültetést követő első évben a növény erősebb, mint az ültetőedényben tartott növények.
  • A szabadgyökerű növények sokkal gyorsabban gyökereznek. Az ültetést követően a gyökereik azonnal megfelelően érintkeznek a földdel, ami nem feltétlenül igaz az ültetőedényben nevelt növényekre. Ezeknél a növényeknél először a növény földlabdája kerül érintkezésbe a földdel. Ezért hosszabb időt vehet igénybe a növény növekedésének megindulása.
  • A szabadgyökerű növények az ültetés után gyorsabban növekednek. Az ültetőedényben tartott növények esetében a növekedési folyamat valójában éppen áll, ami betegségekhez és akár pusztuláshoz is vezethet.
  • A szabadgyökerű növények kevésbé érzékenyek a száraz, hideg vagy nedves időszakokra, mint az ültetőedényben tartott növények. Alig szenvednek továbbá a hőmérsékleti ingadozásoktól. Ez pedig nagyon pozitív hatással van a növény növekedési folyamatára és egészségére.

A Horteka a szabadgyökerű növényeket lebomló zsákokban szállítja. A biológiai alapú zsákok cukornádból készülnek és újrahasznosíthatóak. Ez alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a biológiailag lebontható, műanyag ültető edények. A zsákocskák tőzeget tartalmaznak. Ennek köszönhetően a gyökereket nem kell azonnal a földbe ültetnie a kézhezvételt követően. A zsákot tárolhatja rövid ideig hűvös helyen. Mindenféle törődés nélkül.

A szabadgyökerű növények erősebbek lesznek bárminél

Talán most azt gondolja, hogy ezek az ágacskák már nem is élnek. Nos, egy dologban biztos lehet: ezek az ágak bizony nagyon is élnek! Való igaz, hogy némelyik újonnan vásárolt, szabadgyökerű növényünk csupán elhalt ágnak tűnik. Mindazonáltal Ön élvezheti majd ezeket a növényeket attól a pillanattól kezdve, amikor növekedni kezdenek. A növekedés extra éve miatt ezek a növények erősebbek, mint valaha.

Hogyan ültethet szabadgyökerű növényt?

A szabadgyökerűek ültetése nagyon szórakoztató és könnyű feladat. Az alábbiakban talál néhány tippet a szabadgyökerű növények ültetéséhez:

1. A gyökereket elültetheti virágcserepekbe, kerti ágyásokba, vagy szabadföldbe.

2. A gyökerek mindig lefelé álljanak.

3. Egy buja csomó gyökérnek készítsen egy kétszer akkora lyukat, mint amekkora a gyökérzet átmérője. Így minden egyes gyökérnek elegendő helye lesz a növekedéshez, és egyik gyökér sem hajlik majd meg.

4. Fedje be a gyökereket friss földdel, amely körülbelül 60 napra elegendő tápanyagot tartalmaz.

5. A gyökereknek elágazásai vagy zöld hajtásai vannak? Akkor hagyja, hogy fentről kihajtsanak.

6. Csak 1 nagyobb gyökeret kapott? Akkor helyezze a földbe ’orral’ felfelé, közvetlenül a talajszint alá.

7. Az ültetést követően csak akkor öntözze meg a növényt, amikor a földje kiszáradt. Fontos, hogy a földje nedves maradjon. Ha néhány napon át nem esik, adjon a növénynek további vizet.

8. Megkezdheti a műtrágyázást, amikor a virágzás megkezdődik. Használjon szerves kerti műtrágyát vagy pelletet, mind a cserepekbe, mind pedig a kertbe ültetett szabadgyökerűekhez.

 

Mikor növekednek és virágoznak a szabadgyökerűek?

A gyökerek akkor kezdenek el nőni, amikor melegedni kezd az idő. Ha ősszel ülteti el a szabadgyökerű növényeket, akkor ez eltarthat egy ideig. A gyökerek ugyanis ebben az időszakban képzik hajszálgyökereiket. Ha tavasszal ülteti el a szabadgyökerűeket, sokkal gyorsabb fejlődésre számíthat. A meleg idő tehát sokat számít. Lényegében azonban egész évben ültethet szabadgyökerű növényeket. Kivéve akkor, ha fagy.

Tekintse meg évelő növényeink teljes kínálatát