Jó tudni: a tavaszi és őszi virághagymák közötti különbség

A gyakorlott kertészkedők tudják, hogy az őszi virághagymák tavasszal bújnak elő. Ilyenek például az olyan népszerű virágok, mint a tulipán, a jácint és a nárcisz. Ezeket a virághagymákat az őszi hónapokban ültetjük el, hogy a téli fagy után tavasszal kivirágozzanak.

De hallott már tavaszi virághagymákról is? A nevük mindent elmond. Ezeket a virághagymákat tavasszal kell elültetni egy kemény, fagyos tél után. Más hőmérsékletre van szükségük a növekedéshez, és néhány hónap elteltével, nyáron virágoznak.

Mikor ültesse el a nyáron virágzó hagymásokat?

Ha szeretne egy nyáron virágokban gazdag, színpompás kertet, tornácot vagy erkélyt, ültessen nyári virágzású virághagymákat február vége és május vége között. Ügyeljen az időjárásra, mert ezek a hagymák addig nem kerülhetnek a talajba, amíg a téli fagyok teljesen el nem múltak, máskülönben könnyen elfagyhatnak. Ha túl lelkes volt, és fennáll a veszélye annak, hogy váratlan fagyok miatt elfagytak a virághagymái, próbálja meg lefedni őket buborékfóliával. Ezeket a nyári hagymákat egyébként már korábban is elültetheti egy cserépbe. Ha fagy várható, egy időre vigye be a virágcserepeket a házba.

Tavaszi hagymák ültetése lépésről lépésre

  1. Amint a nap első sugarai beragyognak az ablakon, természetes, hogy szeretné máris a kertjét szépítgetni. De hogyan kell egyáltalán elültetni a nyári virágzású hagymákat? Van néhány tippünk az Ön számára!
  2. Ültesse a hagymákat napos helyre. A legtöbb nyári virágzású hagyma sok napsütést igényel, valamint jobban növekszik és több virágot hoz, ha elegendő napfény éri.
  3. Mielőtt nekilátna felásni a kertjét, gondosan tervezze meg az ültetés helyét, hogy milyen távolságra legyenek egymástól a hagymák, és milyen mélyre kerüljenek a talajba. Áshat egy nagy gödröt, amelyet később feltölthet virágfölddel, vagy készíthet több kisebb lyukat az egyes hagymáknak. Tovább könnyíthet a dolgán, ha speciális virághagyma-ültetőt használ. Gondosan távolítsa el a gyomokat és a keményebb rögöket a talajból.
  4. Használjon lehetőleg kifejezetten virághagymák ültetésére szolgáló virágföldet. Az RHP‑tanúsítvánnyal ellátott virágföld a legjobb választás. Ez a virágföld vegyszerektől és patogénektől mentes.
  5. Helyezze a virághagymákat a hegyes felükkel felfelé a talajba, hogy a felszín felé növekedhessenek. Néha már látható egy kis hajtás is, ám néha igen nehéz meghatározni, melyik fele a hagyma teteje.
  6. Ha a hagymák elültetése után fagy várható, takarja le a beültetett felületet gondosan valamilyen szigetelő anyaggal. A cserepeket lefedheti például buborékfóliával. A nagyobb felületeket takarja le kertészkedéshez használatos takaróanyaggal.
  7. Ha néhány napig nem esik, adjon elegendő vizet a virághagymáknak. A víz különösen az elültetés utáni kezdeti szakaszban fontos, hogy a gyökérrendszer fejlődésnek indulhasson. Fontos, hogy a fölösleges víz el tudjon folyni, ha a virághagymákat cserépbe ültette el. Ha túl sok víz marad a cserépben, a gyökerek elrothadnak.

Mely tavaszi virághagymákat ajánljuk?

Füzéres díszcsorba (Liatris spicata)

Ez a pompás növény könnyen felismerhető henger alakú virágzatáról. Lila virágai júniustól szeptemberig láthatóak. Olyan növényt keres, amely a kertjébe vonzza a méheket és a pillangókat? A díszcsorba lesz a megfelelő választás! Mi csak úgy hívjuk: a beporzó-mágnes. A díszcsorbát a kertbe vagy akár egy cserépbe is elültetheti, és vágott virágként is megállja a helyét.

Kardvirág

Valódi napimádók! Ültesse őket ragyogóan napos vagy egyéb meleg helyre. A kardvirágot a legkülönfélébb színváltozatokban kínáljuk. Fehér, piros, sárga vagy lila – engedje szabadjára a fantáziáját! A harang alakú virágok júliustól szeptemberig nyílnak, de néha akár egészen októberig is. A dongók és a méhek a kardvirágok nagy rajongói, így szívesen látogatnak majd el az Ön kertjébe is.

Frézia

A tavasz nem csak a színpompás, hanem az illatos virágokról is szól. A fréziától csodálatosan illatozik majd a kertje. Ültethet fréziát a fű közé, vagy akár egy virágcserépbe is. Nyáron júliustól szeptemberig élvezheti látványát és illatát.

Dália

Számos formában és méretben kapható. A Horteka különböző színekben és virágformákban is kínálja őket. A dália különösen sokáig képes virágozni, feltéve, ha megmetszi őket. A dália akár az első fagyig is virágozhat. Gondolja csak el, akár júniustól novemberig gyönyörködhet a dália csodaszép virágaiban!