Természetes módon szaporodó, elvadítható virághagymák és növények

Ki ne szeretné a virághagymákat? Gyönyörködjön Ön is élénk színeikben és fenséges illatukban tavasszal. Virághagymákat ültetni egyszerű. Van, aki egyszer elülteti, és évről-évre hagyja őket újból kihajtani. Ha Ön is ezt szeretné, akkor bizonyára természetes módon szaporodó, elvadítható virághagymákat keres. Itt elolvashat mindent, amit ezekről a pompás, színes virágokról tudni érdemes.

 

Mit értünk természetes módon szaporodó hagymák alatt?

A természetes módon szaporodó, vagy elvadítható hagymák olyan virághagymák vagy gumók, amelyek évről évre maguktól szaporodnak és így egyre több virágot hoznak. Vagyis virágzás után minden évben a talajban hagyhatja őket. A következő évben több kisebb hagyma vagy gumó nő a szülőhagyma mellett, így több virág fejlődhet az eredeti hagyma helyén. A természetes módon szaporodó virághagymák gyakran apró virágú hagymák. Ilyen a hóvirág, a gyöngyike, a tulipán vagy a nárcisz különböző változatai.

A természetes módon szaporodó virághagymákat Hollandiában „stins” növényeknek is nevezik. Az elnevezés a valaha híres frízföldi erődítmények, illetve villák elnevezéséből ered, és az elvadítható hagymák és gumók, valamint gazdag múltú évelők gyűjtőneve. Ezek a virágos növények státuszszimbólumnak számítottak, mert eredetileg csak a vidéki erődítmények és kastélyok kertjeibe ültették őket. Napjainkban ezek a növények Európa-szerte megtalálhatók.

 

 Hogyan ültessen természetes módon szaporodó, elvadítható virághagymákat?

A természetes módon szaporodó, elvadítható hagymákat is az évelő hagymákhoz hasonlóan kell elültetni. A természetes módon szaporodó hagymák azonban több helyet igényelnek, hogy kibontakozhassanak. Minden kertben akad olyan hely, ahol a virághagymák vagy növények szabadon, természetes módon szaporodhatnak. Hagyjon a természetes módon szaporodó növényeknek kellő teret a terjeszkedéshez.

Először is keressen egy olyan helyet, ahol a virághagyma vagy gumó zavartalanul fejlődhet. Ültesse a hagymákat ágyásonként az évelők közé, vagy a fű közé. Ne nyírja le a füvet, amíg a virág talaj feletti része nem hervadt el teljesen. Ideális esetben ez a virághagyma virágzási idejét követő 6-8 hét.  

A természetes módon szaporodó virághagymákat ősszel, lehetőleg szeptember végén vagy október elején ültesse el. A virághagymák többsége már februárban virágozni kezd, de ez természetesen az elültetett fajtától is függ. Ültetéskor tegye az alábbiakat:

  1. Ásson a hagyma háromszoros magasságának megfelelő lyukat.
  2. Tegye a hagymát vagy gumót a lyukba a csúcsos végével felfelé.
  3. Ezután töltse fel a lyukat friss virágfölddel, majd nyomkodja le óvatosan.
  4. Öntözze meg, és hagyja, hogy a természet tegye a dolgát.

 

 A természetes módon szaporodó virághagymák gondozása

Az első hagymák februárban bújnak elő a talajból. Kevés gondozást igényelnek. Szárazság idején egyszerűen locsolja meg őket kevés vízzel. Nem igényelnek külön tápanyagot, mert a virágok a hagymából táplálkoznak. A virágok néhány hétig vagy hónapig virágoznak, majd elszáradnak. Fontos, hogy ne zavarja meg a növényt a növekedési időszakban. Hagyja meg az (elsárgult) leveleket, mert a növénynek szüksége van rájuk. Ezek a levelek idővel maguktól elszáradnak. A hagymák és gumók ezután nyugalomban virágoznak egy ideig. Könnyen boldogulnak, és nem igényelnek gondoskodást.

Mivel a természetes módon történő szaporodáskor sok hagyma fejlődik, ezek a hagymák könnyen szaporíthatóak. A hagymák vagy gumók egy részét meglazítva óvatosan válassza szét a gyökérlabdát. Ezeket elültetheti valahol máshol a kertben, így még több virágban gyönyörködhet majd.

Tekintse meg tavaszi virághagyma kínálatunkat