Varázsolja kiskertjét valóságos paradicsommá

Úgy érzi, kicsi a kertje, és örülne, ha nagyobbnak tűnne? A megfelelő növényekkel optikailag nagyobb kertet hozhat létre. Így a saját kis paradicsomi kertje valamivel tágasabbnak tűnhet. Számos tanácsunk van, amelyek segítségével kertjének megjelenése nagyobb és tetszetősebb lehet.

Ki a szürke járólapokkal, jöhetnek a zöldellő növények

Először is szabaduljon meg minél több járólaptól. Minél több a burkolóelem a kertjében, annál kevesebb hely jut a növényeknek. És ahogy már említettük, a növények segíthetnek abban, hogy nagyobbnak tűnjön a kertje. A virághagymákat vagy a színes kerti növényeket a járólapok régi helyére ültetheti. A kúszó talajtakarók, mint a kakukkfű vagy a Harangvirág, illetve a magasabb növények, mint a Lángvirág egy pillanat alatt színessé teszik környezetét, ráadásul anélkül hogy túl sok helyet foglalnának. Ültesse őket a gyepszélekre, a szabadföldbe, vagy akár a meghagyott járólapok közé.

Remek megoldás arra, hogy a kert tágasabbnak tűnjön, ha a burkolóelemeket egy füves ösvényre cseréli. A kertben kanyargó ösvény optikailag nagyobbá teszi a kertet. A virágzó növények csodás színeivel együtt a gyep vidám, szellős érzetet kelt.

Kerítés helyett sövény

A még színesebb kert érdekében cserélje le a kerítést sövényekre. A megfelelő párosításokkal a sövények is segíthetnek, hogy a kert nagyobbnak tűnjön. Válassza ki a kedvenc sövényét, és az optikailag nagyobb hatás érdekében egyformán ültesse el (ugyanakkora távolságban, ugyanolyan magasságú növények). Melyik tetszik Önnek jobban: a Tiszafa vagy a zöldellő Magyal? Ezzel a természetes kerítéssel tökéletesen elrejtheti kertjét a világ elől. Lazítson teljes nyugalomban a saját kis búvóhelyén. Szeretne zen hangulatba kerülni? Akkor a bambusz lehet a megfelelő választás. A nem invazív Fargesia tökéletes erre. Inkább csak egy zen sarkot szeretne kertjében? Akkor hozzon létre természetes kerítést díszfüvek segítségével. Remek megoldás, ha csendben szeretne meditálni.

Tipp: Ez az optikai trükk más kerti növényekkel is tökéletesen működik. Ültessen kertjébe kedvenc virágaiból annyit, amennyi csak elfér.

Visszafogott színek és különböző magasságok

A színekkel és magasságokkal is játszhat, hogy kertje nagyobbnak tűnjön. Kertjének egységes megjelenést adhat ugyanannak a színnek a visszafogott árnyalataival. Például válassza a kék és a lila eltérő árnyalatait. A színek megfelelő sorrendjével is tágasabb külsőt kölcsönözhet kertjének. A kert elejében kezdjen sötétebb színekkel, majd fokozatosan váltson át világosabb árnyalatokra. Ez nagyobb mélységet ad a kertnek. A mélység hatását úgy is fokozhatja, ha eltérő magasságú növényeket és virágokat ültet. Előre kerüljenek az alacsonyabb növények, és hátrafelé haladva helyezze el a magasabbakat. A Horteka virághagymáival tökéletes kontrasztot érhet el a kertben. Kombinálja a vidám virághagymákat az alacsony növésű cserjékkel, például hortenziákkal vagy olyan évelőkkel, mint a levendula.

Segítségül íme egy példa:

  • Kezdjen színes boglárkával elöl. Ezek a kedves kis virághagymák 8–10 virágot hoznak hagymánként, és nagyjából 30–40 centiméter magasra nőnek. A meseszép szirmokban egész nyáron át gyönyörködhet.
  • Ezután lépjen egy szinttel feljebb a rózsaszínű dáliákkal, vagy egyből váltson át egy cserjére, például levendulára. A nagy virágú dália akár 90 centiméterre is nőhet, és kifejezetten sokáig, júliustól októberig virágzik.
  • Az utolsó zónát az egészen világos rózsaszínű vagy fehér kardvirágokból hozza létre. Ezek a magasra törő növények akár az egy métert is elérhetik, és nagyjából ugyanaddig virágoznak, mint a dáliák. Rengeteg móka a virágokkal és egy nagyobbnak tűnő kert – kell ennél több?

A határ a csillagos ég

Nincs sok helye, ami a kert területét illeti? Ne aggódjon a négyzetméterek miatt – a határ a csillagos ég! A függőleges kertek napjainkban egyre divatosabbá válnak. A függőleges kertészkedéshez hagyja a növényeket kúszni, vagy alakítson ki függőleges vázszerkezetet nekik. Például a kúszónövények ideálisak arra, hogy extra színt adjon a külső falaknak vagy a pergolának. Könnyű és zöldellő megoldás lehet pl. a Hedera helix. Ez a közismert kúszónövény belekapaszkodik a falba, és addig növekszik, amíg helye van. Viszont, ha már régóta kertészkedik, tudhatja, hogy a növények színe nem kizárólag zöld lehet. Ha igazán romantikus hangulatot szeretne a kertjében, válasszon egy mesés Futórózsát vagy egy vidám Klemátisz példányt. Ezeknek a kúszónövényeknek szükségük van egy felfuttatásra alkalmas vázra a növekedéshez. Rögzítse a falhoz a vázat, majd kösse hozzá a növény indáit. A rózsa és az iszalag remekül illenek egymáshoz. Hozzon létre gyönyörű kúszónövény-kombinációkat romantikus kertjéhez. Az iszalag május és június közt virágzik, ezután pedig a rózsa kezdi bontogatni a szirmait, így Ön egészen novemberig élvezheti a csodás virágok látványát.

Függőleges kertre virágállvány segítségével is szert tehet. Csavarozza a falhoz az állványt, majd akasszon rá különféle vidám virágcserepeket, bennük a kedvenc növényeivel. Válasszon kisebb növényeket, hogy a cserepekre ne nehezedjen túl nagy súly.

Máris elkezdené kiskertjét álmai hatalmas kertjévé alakítani? Akkor böngésszen bátran kerti növényeink teljes kínálatában, és lásson neki a munkának mielőbb.

Böngésszen kerti növényeink teljes kínálatában