Városi kertészkedés

A városi kertészkedés egyre elterjedtebbé válik. Egyre több ember szeretné tudni, honnan származik az asztalára kerülő étel, és pontosan ebből kifolyólag szeretnék saját maguk megtermelni a szükséges zöldségeket és gyümölcsöket. Ha nincs nagy kertje, egy veteményeskert gondozása nehezen kivitelezhetőnek tűnhet, de arra mindig lesz lehetősége, hogy az ujjait időnként a talajba mélyessze. Az alábbi ötletek segítségével könnyedén kialakíthatja saját városi kertjét.

Kertészkedés az erkélyen vagy a (tető)teraszon

Igazán nincs szükség hatalmas kertre, hogy saját gyümölcsöt és zöldséget termesszen, hiszen a legtöbb fajta cserepekben, rekeszekben, sőt erkélyládákban is nagyszerűen fejlődik. Sőt, valójában egy terasz vagy erkély éppen ideális a gyümölcsök és zöldségek termesztésére, mivel a virágföld a ládákban és dézsákban hamarabb felmelegszik, így a magok és növények is gyorsabban nőhetnek. További előny, hogy a cserépbe ültetett gyümölcsök és zöldségek kevésbé vannak kiszolgáltatva a kártevőknek. Lásson neki a munkának!

·        A megfelelő cserép kiválasztása

A gyümölcsöket és zöldségeket palánta formájában cserépbe is ültetheti, vagy pedig saját maga is termeszthet belőlük, ha elveti a magjaikat egy cserépben. Azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek nagyra nőhetnek – ilyen például a paradicsom –, tegye 50 cm magas és 50 cm átmérőjű virágcserépbe. A kisebb változatok 25 cm × 25 cm méretű cserépben is elférnek. Ne feledje: minél kisebb a cserép, annál gyakrabban kell majd öntöznie a növényt. Mivel a cserép gyorsabban felmelegszik, a talaj is hamarabb kiszárad. Az is lényeges, hogy a cserép alján legyenek lyukak, ahol a felesleges víz távozni tud. Ezzel megakadályozható, hogy a növények penészesedni kezdjenek. Erkélyén vagy (tető)teraszán viszonylag sok a hely? Akkor válasszon egy rekeszt vagy egy nagyobb ládát.
Ezekben nagyobb választékban tud gyümölcsöt és zöldséget termeszteni, és tényleg átérezheti majd, hogy milyen egy csodásan egészséges veteményes.

·        Termőföld

A megfelelő cserép mellett a palántaföld a legfontosabb előfeltétele a sikeres szüretelésnek. A palántaföld jelentette megfelelő alapok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gyümölcsök és zöldségek jól érezzék magukat. Számos fajtát speciális, veteményeskerthez való földben kell termeszteni. A cserepet vagy a ládát mindig töltse fel friss földdel, hogy a növények és a magok elegendő tápanyaghoz juthassanak a talajból. Egyes fajtáknak másfajta talajra vagy bizonyos szerekre van szükségük az optimális növekedéshez. Ezek az információk mindig megtalálhatók a csomagoláson lévő növénycímkén. Rengeteg zöldségnél az is fontos, hogy a talaj a növekedési időszakban egyszer vagy kétszer trágyát kapjon.

·        Előzetes vetés

A magok többségét nem lehet közvetlenül a szabadban elültetni. A téli hónapokban már nekiláthat ennek a feladatnak, és rengeteg zöldség, gyümölcs és fűszernövény vetőmagját előre elvetheti beltérben. Februárban már elkezdheti az eper, az uborka, a paprika, a saláta, a paradicsom és sok egyéb mag elvetését. Ezeket a magokat speciális veteményeskerti ládákban tudja termeszteni. Tavasszal átültetheti a növényeket a kinti, nagy veteményeskerti ládába.

·        Minden vitamin saját szüretelésből

Most már minden készen áll a növényekkel kapcsolatos feladatok elvégzésére. Mindössze ki kell választania a magokat a kerthez. Fontolja meg alaposan, hogy mennyi hely áll rendelkezésre, és gondoljon arra, hogy veteményeskerti ládában többféle és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget termeszthet, mint cserepekben. A paradicsom, az eper, a bab, a répa, a cukorborsó és a retek ideális választás a virágcserepekbe. Viszont például a szeder kevésbé alkalmas az erkélyen való termesztésre, ugyanis kúszónövény, így jóval több helyre van szüksége. De ne csak veteményeskertben gondolkodjon! Mit szólna például, ha gyümölcsfák is élnének az erkélyén? Például az olajfa és a citromfa nagyszerűen fejlődik olyan erkélyen vagy (tető)teraszon, amelyet sok napfény ér.

Saját kert beltérben

 A városi kertészkedés mellett a beltéri kertészkedés is felkapott foglalatosság. Kövesse Ön is ezt a trendet, és alakítson ki saját fűszernövénykertet a konyhapulton vagy az ablakpárkányon!

A Horteka Baza kollekciójával otthonában is könnyedén termeszthet ízletes fűszernövényeket, melyeket később finom ételekhez használhat fel. Olyan egyszerű a használatuk, hogy még azok is fantasztikus szüretben reménykedhetnek, akik nem igazán tapasztalat kertészek. Fűszernövényeket a következő módon nevelhet:

  • 1. lépés: Válasszon egy alul lyukas cserepet, amelynek van alátétje, töltse fel termőfölddel, majd adjon hozzá növényi tápoldatot.
  • 2. lépés: Keverje el a földet kb. 400 ml vízzel.
  • 3. lépés: Alaposan rázogassa át a talajt, hogy a víz jól felszívódjon.
  • 4. lépés: Szórja a magokat a talajra, majd gyengéden nyomkodja bele őket, hogy megfelelően beágyazódjanak. Pár centiméter mélyen elegendő.
  • 5. lépés: Egyengesse el a földet, majd helyezze a cserepet világos, közvetlen napfénytől védett, meleg helyre. Ne hagyja kiszáradni a földet, rendszeresen ellenőrizze a nedvességet.

Nagyjából egy hét elteltével már megjelenhetnek az első fűszernövények, szüretre készen. Szuperegyszerű és szuperfinom!