A kúszónövények ültetése és gondozása

A kúszónövényekkel úgy teheti szebbé kertjét, hogy közben nem vesz igénybe túl sok földterületet. Ezek a növények színt és változatosságot kölcsönöznek a külső falaknak, a kerítéseknek és pergoláknak. Először válassza ki a megfelelő helyet, mielőtt kiválasztaná az alkalmas növényeket. De tulajdonképpen hogyan kell elültetni a kúszónövényeket? Mi a fontos a kúszónövények gondozása kapcsán? Olvassa tovább és tudjon meg többet a kúszónövényekről.

Kúszónövény vagy futónövény?

Tudta, hogy a kúszónövények is tartást keresnek a falon vagy a kerítésen? Néhány kúszónövénynek kezdetben segítségre van szüksége, hogy megtalálja a felfelé vezető utat. Ezek a futónövényeknek. A futónövényekre jó példa a futórózsa. A futónövények nem tudnak saját maguk megkapaszkodni, azért állványra, támaszra vagy ívre van szükségük ahhoz, hogy a megfelelő irányba haladhassanak. A támasztéknak köszönhetően akár az új hajtások növekedése is irányíthatóvá válik. Így az Ön kezében marad az irányítás.

A kúszónövények ezzel szemben saját maguk kapaszkodnak a falakra, kerítésekre vagy egy pergolára. A Borostyán például a kapaszkodógyökereit használja a felfelé kúszáshoz. A kapaszkodógyökereknek köszönhetően a borostyán rátapad a falra, kerítésre vagy pergolára. Ezek a gyökerek elég erősek ahhoz, hogy a szélnek is ellenálljanak. A Borostyán télálló növény, ennek ellenére nagyon jól viseli a napot is, így több éven át is gyönyörködhet benne. Egy másik közismert kúszónövény a Kerti iszalag (Clematis), amely csavarodó levélnyelével kapaszkodik felfelé. Ha falra szeretné felfuttatni virágzó kúszónövényét, akkor a növénynek támasztékra lesz szüksége. Szeretné a Nagyvirágú klematiszt egy pergolára felfuttatni? Akkor vonja be kerti textillel a pergola oszlopait. Az iszalag könnyedén feltekeredik a textilre, hogy felfelé jusson.

Hogyan ültesse el a kúszónövényeket?

Most már tudja, hogy nagy különbség van a kúszó- és futónövények kapaszkodó képességében. Ezért minden ültetés előtt válassza ki a megfelelő helyet az adott növény számára. Ezt követően  kezdődhet is az ültetés. Alább megismerkedhet az egyes lépésekkel:

  1. Találja meg kúszó- vagy futónövényei számára az optimális helyet. Ennek során vegye figyelembe a megfelelő futtatóanyagot és azt a napfényszükségletet, amelyre a növénynek az optimális növekedéshez szüksége van. A Borostyán például nem futtatható vakolt falra.
  2. Rögzítse a rögzítőelemet a kerítésre, a falra vagy a pergolára. A futónövényeknél és néhány kúszónövénynél a rögzítőelem nélkülözhetetlen a növény optimális növekedéséhez. Ügyeljen arra, hogy a rögzítőelem megfelelően legyen rögzítve.
  3. Ásson egy kb. 20 – 25 centiméter mély lyukat a rögzítőelem számára.
  4. Gondoskodjon arról, hogy a növény földlabdája megfelelően nedves legyen és helyezze a gödörbe úgy, hogy megfelelő magasságban legyen, majd állítsa kissé ferdén a rögzítőelemhez képest. A növény pontos elültetéséről tájékozódjon a weboldalunk megfelelő termékinformációjánál. Még a növény elültetése előtt tájékozódjon.
    Kúszónövények esetében például a gyökereket közvetlenül a felszín alá kell elültetni, míg más növényeknél a gyökerek több napfényt igényelnek.
  5. A gödör feltöltését követően friss virágfölddel vagy tápanyag hozzáadásával javítsa a föld minőségét. Válassza le az indát a tőről. Azoknál a kúszónövényeknél, amelyek több segítséget igényelnek a kapaszkodáshoz, illetve a futónövények esetében, a növény indáját helyezze a rögzítőelemre.
  6. Ezt követően öntözze meg a növényt.

Jó tudni: Előfordulhat, hogy a kúszónövényt árnyékos helyre kell ültetni, de a gyökereinek mégis napfényre van szüksége. A pontos eljárást az adott növény termékinformációja tartalmazza.

Hogyan gondozza a kúszónövényeket?

Most, hogy kiültette a kiválasztott kúszónövényt a földbe, természetesen azt szeretné, hogy optimálisan növekedjen és a megfelelő irányba nőjön. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kúszónövényeket megfelelő módon figyelemmel kísérje. Szeretné, hogy a kúszónövénye csak felfelé nőjön? Akkor vágja el a vízszintes hajtásokat és kösse fel a függőleges hajtásokat.

Ezen kívül még az is nagyon fontos, hogy a kúszónövényeket rendszeresen megmetssze. Egyes kúszónövények addig nőnek, amíg már nincs mire támaszkodniuk. Ilyenkor a kerítésről előrefelé nőhetnek. A kúszónövények metszésének alkalmas időszaka kora tavaszra esik.

Tekintse meg kúszónövény-kínálatunkat