A virághagymák kezelése a virágzás után

A virágzás után minden virághagyma megkezdi a tápanyagelőállítás folyamatát a következő évi virágzáshoz. Ezért metszik meg a tulipánmezők virágait is: már egészen korai fázisban levágják a szárukat, hogy a tápanyag a virághagymában maradhasson ahelyett, hogy a növény a szaporodásához használná fel azt. Az Ön kertjében élő virághagymáknak éppígy megfelelő kezelésre van szükségük a virágzás után, ehhez pedig a következőket kell tennie.

 

A kert virághagymáinak kezelése a virágzás után

Bizonyára Ön is addig szeretne gyönyörködni a hagymák virágaiban, ameddig csak lehet, ezért fontos tisztázni a különbséget az egynyári, az áttelelő és a természetes módon szaporodó, avagy elvadítható virághagymák között. Az egynyári hagymákat virágzás után el kell távolítani a földből, míg az áttelelő és természetes módon szaporodó hagymák a földben maradhatnak. A hagymák e két típusa eltérő bánásmódot igényel, és a mostani cikkünkben tanácsokat olvashat arra vonatkozóan, hogyan gondoskodhat az egynyári virághagymákról. Ha szeretne többet is megtudni a természetes módon szaporodó virághagymákról, tekintse meg a természetes módon szaporodó virághagymákról szóló cikkünket.

Az ősszel elültetett, tavasszal virágzó hagymák, mint a tulipán, a nárcisz és a jácint áttelelő virághagymák, amelyeket hideg telek előtt érdemes felszednie a virágzást követően. Ha a következő szezonban is szeretné elültetni őket, az elnyílt virágokat azonnal lemetszheti, fontos azonban, hogy a felszedésük előtt hagyja teljesen elszáradni a levélzetet. Hagyja őket a hagymán, ameddig csak lehet – nagyjából július közepéig –, mert a virághagymák a virágzási időszakot követően magukba szívják a levelekből a tápanyagot. A virághagymáknak szüksége van ezekre a tápanyagokra, hogy növekedhessenek, és a következő évben is virágozhassanak. Miután a levelek teljesen elszáradtak és elsárgultak, eltávolíthatja a szárakat és a leveleket. Az elszáradt virágok levágásával gondoskodhat arról, hogy a virághagyma ne veszítsen energiát a magfejlesztéssel, hanem a virághagymát tegye erősebbé. Extra adag tápoldattal még ellenállóbbá tehetők a virághagymák a következő évi ültetéshez. Ha nem várható igazán hideg tél, ezek a hagymák akár a földben is maradhatnak, és áttelelhetnek a kertben.

 

A virághagymák felszedése és tárolása

Amint a levelek és a szárak teljesen elszáradtak, kiemelheti a virághagymákat a földből. Ezt a műveletet felszedésnek is nevezik. A virághagymák felszedése után tisztogassa le róluk a földet. A virághagymákat száraz helyen tárolja, mert könnyedén elrohadhatnak, és semmiképpen se mossa le őket a pihentetés előtt. A felszedés után azt javasoljuk, hogy tartsa a virághagymákat és a fiókhagymákat* egy kartondobozban (vagy egy rácsos tálcán). Rétegezze a virághagymákat a dobozban úgy, hogy újságpapírt helyez a rétegek közé. A virághagymákat tartalmazó dobozokat hűvös, száraz helyen tartsa, például a pincében.

 

 

*Fiókhagymák (hagymasarjak): A virághagymák kisebb virághagymák – más néven fiókhagymák – növesztésével szaporodnak, amelyek a hagymák alsó részén nőnek. Amikor felszedi a virághagymákat, távolítsa el a fiókhagymákat, valamint az elszáradt héjat és a gyökereket is. Ezt a virághagyma-hámozásának is nevezik. Ahogy a kifejlett virághagymákat, úgy a fiókhagymákat is elrakhatja. A következő évben ültesse el őket, és néhány év elteltével ezek is gyönyörű virágokat hoznak majd.

 

 

A felszedett virághagymák elültetése

Miután felszedte a tavasszal virágzó hagymákat, és megfelelően gondoskodott róluk, ősszel ismét elültetheti őket. A nyáron virágzó virághagymákat tavasszal lehet ismét elültetni.

Tipp: A virághagymákat ültesse más helyre, mint előző éven, elkerülve ezzel a tápanyaghiányt, és csökkentve a hagymák megbetegedésének esélyét.

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot a felszedett virághagymák újbóli elültetésére vonatkozóan:

  • Győződjön meg róla, hogy a virághagymákat elég mélyre ültette el, máskülönben kiszáradhatnak. A hagymákat ültesse kétszer-háromszor olyan mélyre, mint amekkora a virághagyma magassága. Például, ha a virághagyma 5 cm magas, legalább 10 cm, de lehetőleg inkább 15 cm mélyre ültesse el.
  • A szemet gyönyörködtető látvány érdekében kis csoportokban ültesse el a virághagymákat a kertben.
  • A kisebb virághagymák esetében az ültetésnél nem annyira lényeges, hogy melyik a teteje és az alja, de a nagyobb hagymákat, amelyeknek már kifejlett teteje (csúcsa) és gyökérzete van, gyökérzettel lefelé és csúccsal felfelé ültesse el.
  • A víz nagyon fontos a virághagyma gyökerének fejlődéséhez, ezért ügyeljen a talaj nedvességtartalmára. Ha a virághagymák elültetése utáni néhány napban nem esik az eső, öntözze meg a hagymákat.

 

Tekintse meg virághagymáink teljes kínálatát