Az őszi ültetés nagy előnyei

Amikor vége a nyárnak, és hűvösre, esősre fordul az idő, általában nem gondolunk a kerti munkára. Pedig tanácsos lenne! Az őszi ültetésnek ugyanis számos előnye van a bokrok, fák, sövények és cserjék növekedésének és virágzásának minőségére nézve. Szívesen elmagyarázzuk Önnek, hogyan zajlik és milyen hatással van az őszi ültetés, hogy idén ősszel Ön is nekiláthasson a kerti munkának.

1.     A növények nyugalmi állapota jelenti a legjobb előkészületet

A növények zöme csak tavasszal kezd el növekedni. De akkor miért tanácsos mégis ősszel végezni az ültetést? Ennek alapos okai vannak. Ősszel a növények nedváramlása lassan leáll. Ilyenkor egyfajta nyugalmi állapotba kerülnek. Ebben az időszakban könnyedén ültethetők vagy átültethetők.

2.     Optimális talajviszonyok

Ősz elején ráadásul még meleg a föld, és az esőzések miatt megőrzi nedvességét. A bokrok, cserjék, fák és sövények gyökerei a melegebb és enyhén nedves talajt kedvelik. Így jól ki tudnak fejlődni, mielőtt beköszönt a tél. Ha ezeket a növényeket csak tavasszal ülteti el, akkor a gyökereknek még ki kell fejlődniük, és a virágzás így csak később veszi kezdetét, vagy kevésbé lesz intenzív. Az új gyökereknek több vízre van szükségük ahhoz, hogy kifejlődjenek. Abból pedig jut nekik bőven ősszel. Tavasszal lényegesen nagyobb a kiszáradás valószínűsége, emiatt rendszeres öntözésre van szükségük.

3.     Meggyökeresedés a tél előtt

Végső soron az őszi ültetéssel a növényeknek elég ideje marad arra, hogy felkészüljenek a hideg téli hónapokra. A gyökerek télig megerősödhetnek, így könnyebben vészelik át a telet.

Ismerje meg teljes fa- és cserjeválasztékunkat

 

„Nefelejcs”: Készítse fel kertjét a tavaszra

Ősszel sok a tennivaló a kertben. Ilyenkor vesszük ki a tavasszal és nyáron elvirágzott nem évelő virághagymákat a talajból. Emellett ez ideális időszak a metszésre is. Gondoljon például a nyáriorgonákra, a rózsákra vagy a gyümölcsfákra. Amint végzett a kerti munkálatokkal, és kivette a nem évelő virághagymákat a talajból, a kerti hulladékot pedig összegyűjtötte, nekiláthat az ültetésnek. Mielőtt belefogna az ültetésbe, először gondosan készítse elő a talajt. A kerti növények többsége a tápanyagokban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt részesíti előnyben. A talajt jól lazítsa meg, és keverjen hozzá friss virágföldet vagy szerves trágyát, hogy még több tápanyagot juttasson a talajba. Ezt követően máris kezdheti az ültetést! Egy másik helyet szemelt ki bokrának, sövényének vagy fáinak? Akkor az ősz a legjobb időszak az átültetésre.

Tavasszal rögtön pompás színeket szeretne látni kertjében? Nos, a hagymák ültetési időszaka éppen ősszel kezdődik. Ültesse tele virágágyását és virágcserepeit a kedvenc virághagymáival. Tudni szeretné, hogyan lehet a legjobb módon elültetni a virághagymákat? Vegye fontolóra azt is, hogy a virághagymákat cserjékkel kombinálja. Így csodaszép, színekben gazdag látvány fogadja majd tavasszal. Cserépbe ültetett virághagymák mellett dönt, vagy szívesebben tenné magát próbára kertészként rizómáinkkal/gyöktörzseinkkel? Ezek a cserjék most még kiszáradt gyökereknek tűnnek, de tavasszal sokkal erősebben indulnak növekedésnek, és annál szebben virágoznak majd.

Egy a lényeg: töltse az idei őszt kerti munkával, és készítsen elő mindent a napsütéses tavasz érkezéséig. A legszebb fákat, sövényeket, bokrokat és cserjéket keresi? Akkor mielőbb nézzen be webáruházunkban! Ismerje meg virághagymáinkat.

Ismerje meg virághagyma-választékunkat