Hogyan készítsünk saját szárított virágcsokrot?

A szárított virágcsokrok újra népszerűek. Visszatért a 70-es és 80-as évek divatja. A vágott virágokból készült csokrokkal ellentétben a szárított virágokból álló csokrok hónapokig vagy akár évekig elállnak. Tehát sokáig gyönyörködhet bennük! És ha megszárította a virágokat, más kreatív célokra is felhasználhatja őket. Sajnos nem minden növény és virág alkalmas a szárításra. A Horteka segít kiválasztani a legalkalmasabb virágokat és növényeket, és azt is bemutatja, hogyan lehet a legjobban megszárítani őket.

Melyik fajokból lesznek a legjobb szárított virágok?

Nem minden növény és virág alkalmas arra, hogy megszárítsák. Az erős, fás szárral, valamint világos színekkel rendelkező virágok jelentik a legjobb választást a szárított csokrokhoz. Többnyire az évelő növények, például levendula, rózsa és hortenzia hoznak ilyen virágokat. Ezek a virágszálak tökéletesen száríthatók, és csodás színeket kölcsönöznek a szárított virágcsokornak. Néhány magról ültetett virág, például a napraforgó és a pipacs is megfelelő lehet, viszont sok hagymás virág nem viseli jól a szárítást. Jobb, ha ezekből a virágokból vágott virágcsokrot készít. A szárított virágcsokrot egészítse ki a saját kertjéből származó zöldekkel. A díszfüvek is kiválóan száríthatók, így egyetlen csokorból sem hiányozhatnak. A japán díszfű vagy a pampafű szálai különösen jó választás lehet.

Melyek a legjobb módszerek a virágok szárítására?

A növények és virágok számos módon száríthatók. Az Önnek megfelelő szárítási módszer attól függ, hogy mihez kezd majd a szárított virágokkal, mennyi ideje van, illetve milyen minőségre vágyik. A Horteka összegyűjtötte Önnek a négy legjobb szárítási módszert:

1. Levegővel történő szárítás

A virágok és növények szárítása leggyakrabban levegő segítségével történik. Vágja le a kertben a szárítani kívánt virágokat és növényeket. Húzza le a felesleges leveleket a szárakról, így a virágok vagy növények gyorsabban száradnak majd. Ezután fajtánként csoportosítsa a virágokat, kösse össze őket, majd fejjel lefelé, sötét és száraz helyen akassza fel őket. Ez a hely lehetőleg ne legyen túl hideg. A garázs vagy a fűtőrendszer feletti padlás például jó választás lehet. Ha párás helyre akasztja a virágokat és növényeket, akkor megpenészedhetnek. Ennek elkerülésére ügyeljen arra, hogy kicsi legyen a köteg, vagy minden egyes virágot és növényt külön-külön akasszon fel. Két–négy hét múlva már egy pompás, szárított virágcsokorban gyönyörködhet. A virágok kiszáradásának pontos ideje a szárak vastagságától, valamint a felfüggesztés helyétől is függ.

2. Szilikagél

Ha nincs száraz és sötét hely a házban, vagy ha nem szeretne hetekig várni, a szilikagél segít abban, hogy gyorsabban száradjanak a virágok. Használjon egy olyan, légmentesen záródó edényt, amely elég nagy ahhoz, hogy beleférjenek a szárítani kívánt virágok és növények. Töltse meg két-három centiméteres rétegben szilikakristállyal az edény alját. Helyezze a virágokat és növényeket (levelesen) a szilikagélt tartalmazó dobozba, és ügyeljen arra, hogy a virágok és növények ne érjenek egymáshoz. Adjon még hozzá szilikagélt, amíg az teljesen be nem borítja a virágokat és növényeket. Légmentesen zárja le az edény tetejét. Néhány nap múlva ellenőrizze, hogy megfelelően megszáradtak-e a virágok és növények. Akkor vannak készen, amikor a szirmok tapintása papírhoz hasonló.

3. Forró sütőben vagy mikrohullámú sütőben történő szárítás

Sütőben vagy mikrohullámú sütőben szárítva érhet el leggyorsabban eredményeket. Ez azonban a legkockázatosabb módszer is, mivel könnyen előfordulhat, hogy túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten végzi a szárítást. Ehhez a módszerhez is szilikagélt kell használni. Válasszon egy kicsi, magas edényt, és öntsön bele szilikagélt. Fejjel lefelé helyezze a virágokat és növényeket az edénybe, és tegye a sütőbe vagy a mikrohullámú sütőbe. Ez a módszer csak légkeveréses sütőben használható. Alacsonyabb, körülbelül 40 Celsius-fokos hőmérsékleten kezdje, és kísérletezze ki, hogy mi a legjobb az egyes növényfajtákhoz. Két–öt percnek elegendőnek kell lennie a növények szárításához. Fontos, hogy a szárítást követően alaposan tisztítsa meg a virágokat és növényeket, eltávolítva a szilikagélt.

4. Préselés

Talán még emlékszik arra, hogy régen könyvek között préselt virágokat a gyűjteményéhez. A préseléses módszer nem alkalmas szárított virágcsokrok készítéséhez. Préselt virágokból azonban készíthet más dolgokat, például egy kollázst vagy képet. A szárításhoz helyezze sütőpapírlapok közé a virágokat, és nyomja le őket könyvekkel vagy saját készítésű préssel. Utóbbit egy kartonpapírból és négy csavarból készítheti el. Készítsen egy-egy furatot a négy sarokba, hogy át tudja nyomni rajtuk a csavarokat. Helyezze a virágokat az egyik kartonlapra, majd nyomja rájuk a másik kartonlapot. Szorosan húzza meg a csavarokat a virágok préseléséhez.

 

Tipp: A Horteka azt tanácsolja, hogy hajlakkal fújja le a száraz növényeket vagy virágokat. Ez segít abban, hogy megőrizzék formájukat, és sokáig szépek maradnak.

Szeretné kipróbálni a virágszárítást? Kezdje azzal, hogy saját virágoskertet hoz létre.

Vessen egy pillantást kerti növényeink választékára