Növények minden erkélytípushoz

Ha a növényekre gondolunk, gyakran házak és kertek jutnak eszünkbe, azonban bárhol helyet találhat nekik. Még a legkisebb erkélyen is! A növények erkélyét egy unalmas helyből a nyugalom szigetévé varázsolják. Bizonyos esetekben nehézséget okozhat a növények elhelyezése a kisebb erkélyeken, a Horteka azonban talált néhány kreatív megoldást, hogyan tehetné zöldebbé erkélyét. A Horteka csapata nagyszerű tippeket tartogat minden erkélymérethez.

Tegye hangulatossá kisméretű városi erkélyét: 1 m²-es erkély

Egy leheletnyi zöld még a legkisebb városi erkélyeken is megvalósítható. Ne feledkezzünk meg arról, hogy maradjon álló- vagy ülőhely is az erkélyen. Ezért fontos, hogy kreatívan használjuk fel a teret az egy négyzetméteres vagy kisebb erkélyeken. Először is: az erkély párkányán sok minden elhelyezhető. A virágládák pl. tökéletesek a legkisebb erkélyekre is. Csodás virágokat ültethet erkélyére. A harangvirágok kiválóan ültethetők virágládába. Ez a növény számos kék és fehér virággal pompázik. Az erkélye egy pillanat alatt vidám virágkavalkáddá változhat. Ültessen szépséges virághagymákat a többi ládába. Minden évszakhoz eltérő virághagymákat választhat. Például ősszel ültessen tulipánokat vagy nárciszokat, hogy a tavasz üde színekkel ragyogjon. Nyáron ültessen egzotikusabb virágokat, például dáliát vagy liliomot.

Az élénk színek mellett jól jön a pihentető zöld is az erkélyen. Nézzen fel! Például felakaszthat néhány szép, függő cserepet Brazil tölcsérjázminnal az erkély mennyezetére. A falhoz is rögzítheti a virágládákat. Egy láda még több lehetőséget kínál a növények felakasztására. Ültessen kisebb növényeket kisebb méretű cserepekbe. Fontolja meg a fűszernövények, például a bazsalikom vagy a metélőhagyma ültetését is.

Még több növény nagyobb erkélyeken: 2,5-3 m²

A nagyobb erkély több növényt jelent. Természetesen visszatérhet a kis erkély tippjeihez, ha 2,5 m²-es erkélye van, azonban a több növény még otthonosabbá teszi a helyet. A Horteka csapata tartogat néhány kreatív megoldást, hogy Ön kisebb helyen is sok növényt ültethessen.

A polcok és a növényakasztók több helyet biztosítanak a cserepes zöldnövényeknek, de fontolóra veheti a levendulát vagy a színes rododendront is. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek túl nagyok és nehezek. Egyre népszerűbbek az apró üvegházak az erkélyen. Ezekben olyan szobanövényeket nevelhet, mint a pozsgások, a kaktuszok vagy a páfrányok. Remek látványt nyújthatnak, miközben Ön az erkélyen pihen.

Mit szólna egy kisebb asztalhoz és székhez az erkélyen? És az asztal nem maradhat üresen! Például helyezzen el egy virághagymákkal teli cserepet vagy egy kisebb cserepes növényt az asztalon. Egy apró gyümölcsfa vagy olajfa mediterrán légkört teremthet.

Egy nagyobb erkély vagy terasz a nyugalom zöld szigete: 5 m²

Egy öt négyzetméteres erkély vagy terasz számos lehetőséggel kecsegtet. A Horteka csapata ekkora helyre néhány csodás cserepes növényt javasol. Ezek a növény-cserép kombinációk feldobhatják az erkély hangulatát. Virágokkal teli, romantikus közegre vágyik? A virágzó hortenzia boldogságot áraszt. A cserepes rózsa maga a megtestesült romantika. Tökéletes, ha kiül az erkélyre egy meleg nyári estén. A trópusi hangulat érdekében fontolja meg a cserepes bambuszt vagy olajfát. A citrusfélék is remek választást jelentenek az erkélyen. Nyáron mandarint szüretelhet, vagy limonádét készíthet a citromból. Az apró veteményeskert szintén nagyszerű ötlet az erkélyen. Tökéletesen kiegészíti a gyümölcsfákat. Alakítson ki egy apró veteményeskertet, vagy ültesse a legfinomabb gyümölcsöket és zöldségeket virágcserepekbe. A veteményeskertben saját paradicsomot, szamócát, kaliforniai paprikát és mindenféle egyéb finom falatokat nevelhet. Tartsa szem előtt a növények számára szükséges napsütést. A napkedvelő növényeket nem szabad árnyékos erkélyre ültetni.

Városi kert egy hatalmas erkélyen: 10 m²

Ha az erkélye területe meghaladja a 10 négyzetmétert, az már (tető)terasznak is nevezhető. Ez az erkélyterasz városi kertté is alakítható. Mivel rengeteg hely áll rendelkezésre, válasszon néhány miniszegélyt az erkély szélén. A bambusszal vagy néhány díszfűvel természetesen választhatja el a saját területét a szomszédétól. Emellett keleties hangulatot is teremthet a zen életérzéshez. Gyönyörű látvány egy nyugodt, nyári napon. Ha több színt szeretne az erkélyen, dobja fel az apró szegélyt virágzó évelőkkel. Fontolja meg a bájos Bíbor kasvirág vagy a Bazsarózsa ültetését. Szemrevaló virágokat szeretne, amelyek megvédik a többi növényt a levéltetvekkel szemben? Akkor a Levendula lesz tökéletes választás.

Még több zöld ihletre vágyik az erkélyéhez?

Vessen egy pillantást a Horteka erkélyre és teraszra szánt növényeinek kínálatára