Légtisztító növények

Szobanövény: Légtisztító növények

A légtisztító növények a jelenlegi botanikus trend alapvető alkotói, amelyek az Ön életminőségén is javítanak! Ezek a különleges szobanövények kivonják otthona levegőjéből a káros anyagokat, és egészséges oxigént termelnek. Ezen kívül hozzájárulnak a megfelelő páratartalom fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy ezek a növények hosszú távon jót tesznek az Ön egészségének és még a koncentrációt is elősegítik. A kínálatunkban szereplő legnépszerűbb légtisztító növények a Spathiphyllum (Vitorlavirág), a Nephrolepis (Szobapáfrány) és a Hedera (Közönséges borostyán). A Borostyánt beltéri növényként és kerti növényként egyaránt tarthatja.

Spathiphyllum

A Spathiphyllum (Vitorlavirág) nagyon népszerű selymes, zöld leveleinek és díszes fehér virágainak (murvaleveleinek) köszönhetően. Dél-Amerika trópusi erdeiből származik, gondozása egyszerű és komoly légtisztító hatással büszkélkedhet. Ennek a szobanövénynek a levelei lekonyulnak, ha a növény nem jut elég nedvességhez, de az öntözést követő néhány órán belül újból magukhoz térnek! A Spathiphyllum a világos, de nem közvetlen napsütésben bővelkedő helyeket kedveli.

Nephrolepis

Második légtisztító növényünk, a Nephrolepis (Szobapáfrány) gyönyörű leveleiről ismerhető fel. A páfrány számos különböző faja megtalálható a Földön a növény devon kori (400-350 millió évvel ezelőtti) megjelenése óta. A Nephrolepis a világ számos pontján megtalálható a trópusi esőerdőkben. A növény nagyon jól érzi magát bármilyen helyen, ahol nem kap túl sok napfényt. Ez a bokorszerű páfrányfajta tollszerű leveleivel otthona egyik leghatékonyabb légtisztító növényévé válhat.

Hedera

A légtisztító növények igazi örökzöld tagja a Hedera (borostyán). A Borostyán számos méretben és színben megtalálható. Levelei lehetnek akár erőteljes zöld színűek, akár színes és márvány hatásúak. Ez a légtisztító növény természetes élőhelyén, Ázsiában, Európában és Észak-Afrikában a sziklákon és fákon nő. A Hedera magassága akár a 25–30 métert is elérheti. A Hedera tartható kúszónövényként egy „zöld” falon, beltéren, vagy akár csüngő növényként is a kertben, vagy a teraszon. A Hedera a hűvös, világos, de a közvetlen napfénytől védett helyeket kedveli. A világosabb leveleknek több, a sötétzöldebb leveleknek kevesebb fényre van szüksége. Kültéren a Hedera tökéletesen növekszik egy kerítésen vagy egy üres falon. A növény megtapad a támasztékául szolgáló szerkezeten, és addig növekszik, amíg olyan hely áll rendelkezésére, amibe „kapaszkodhat”. A Hedera ezt követően virágzásnak indul.

 

 A NASA kutatja a „légtisztító növényeket

A NASA Clean Air Study levegőtisztasággal kapcsolatos kutatása számos légtisztító növényt vizsgált. A NASA javaslata szerint 10 négyzetméterenként legalább egy szobanövényre (15–20 cm-es cserépmérettel) van szükség a kívánt hatás eléréséhez. A virágföld mennyisége szintén fontos szempont, mert a földben lévő mikroorganizmusok elszívják a levegőben található szennyező részecskéket. A légtisztító növények alkalmazása nem csak otthonunkban, hanem az irodában és az iskolai osztálytermekben is javasolt.

Vessen egy pillantást légtisztító növényeink széles választékára