Nagy méretű szobanövények: minden helyiség sztárjai

A nagyméretű szobanövények fantasztikusan feldobnak bármely helyiséget. Legyen szó az otthonáról vagy az irodáról, a nagyméretű szobanövények garantáltan csodás atmoszférát teremtenek. Egy nagyméretű szobanövény biztosan a helyiség sztárja lesz. Az ilyen növények segítségével könnyedén teremthet dzsungelhangulatot. Amellett, hogy gyönyörűek, a nagy szobanövények természetes térelválasztóként is igencsak hasznosak. Segítségükkel egyetlen nagy helyiséget két helyiségre oszthat fel. Általában véve az ide tartozó szobanövények viszonylag kevés odafigyelést igényelnek. Csak arra ügyeljen, hogy a nagyobb szobanövényeket ne a fűtőtest közelében helyezze el.

Némi ihletre van szüksége? A Horteka összeállított Önnek egy listát a legnépszerűbb nagyméretű szobanövényekből.

 

1. 'Nicolai' Strelitzia (papagájvirág)

A Strelitzia talán a Horteka legnépszerűbb szobanövénye. Ez a trópusi növény Afrikából származik, és papagájvirág néven is ismert. A vadon élő változattól eltérően ez a növény beltérben nem virágzik. De a nagy, zöld levelek ettől eltekintve olyan hangulatot képesek teremteni, mintha Ön az esőerdőben pihenne. Képzelje azt, hogy épp egy afrikai szafarin jár, és gyönyörködjön a zöld tájban. Ráadásul ez a növény még a levegőt is tisztítja! Segít Önnek, hogy éjszaka jobban aludjon, napközben pedig a munkájára tudjon koncentrálni. A kertészkedéssel foglalkozók számára mindig nagy öröm, amikor a Strelitzia új levelet hoz.

A papagájvirág levele először zárt, csavart henger,  amely váratlanul bomlik ki levéllé. Legyen Ön is szemtanúja ennek a csodának, és váljon boldog szobakertésszé!

 

2. Filodendron XL

A filodendron olyan, akár egy zsiráf. Olyan magasra nő, hogy végül egy igen hosszú „nyakat” növeszt. Ez a dél-amerikai trópusi növény kedveli a magas páratartalmat, úgyhogy akár egy saját városi dzsungelt is kialakíthat, ha több ilyen trópusi növényt helyez egymás mellé. Ily módon ezek a növények megőrzik maguk körül a magas páratartalmat, Önt pedig rengeteg zöld növényt veszi majd körül. A növényt szív alakú levelei teszik igazán elragadóvá. Netán máris beleszeretett a filodendronba?

Figyelem! A filodendron nedve mérgező. A növényt tartsa távol a gyerekektől és a háziállatoktól.

 

3. Dracaena

A durva, tüskés felületű Dracaena sárkányfa néven is ismert. Ez az egzotikus növény az afrikai trópusokról származik. A Dracaena igazi sivatagi hangulatot teremt a nappaliban. A sok szárnak köszönhetően rögtön több növénye is lehet. A növény élettartama ráadásul igen hosszú, így sokáig élvezheti gyönyörű, buja levélzetének látványát. Ez a szobanövény nemcsak szép, de igen hasznos is. A Dracaena marginata ugyanis tisztítja a levegőt!

 

4. Ficus lyrata XL — Lantlevelű fikusz

Egy növény, amelynek a levele a lantra emlékeztet? Ez csakis a Ficus lyrata XL lehet, melynek levelei a lant formájára hasonlítanak. Ez a növény eredetileg az afrikai esőerdőből származik, akár 120–130 cm magasra is megnő, és remek dísze bármely helyiségnek. A lantlevelű fikusz tökéletesen érzi magát akkor is, ha egy irodában, az ablak mellett kap helyet. Ha több példányt tesz egymás mellé, könnyedén létrehozhat belőlük egy természetes térelválasztót. Azért ügyeljen rá, hogy az asztalát még meg tudja közelíteni!

 

5. Ficus benjamina – Kislevelű fikusz

A Ficus benjamina egy nagyon elegáns szobanövény. A növénynek egyetlen szára van, de rendelkezhet fonott szárakkal is. Inkább egy buja levélzetű fikuszt szeretne, vagy olyat, amelyiknek a levelei rendezett gömb alakot formáznak? Válassza ki a kedvencét! A vadon élő fikusz akár 10 méteresre is megnőhet. Ez Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában igen gyakori látvány. Beltérben ez a növény azonban legfeljebb 3 méter magasra nő meg.

 

6. Schefflera

A Schefflera, avagy Sugárarália különféle neveken ismert Európa-szerte. Van, ahol polipfának nevezik. Ennek az az oka, hogy a szárból kinövő levélcsoport a polip karjaira hasonlít. Másutt esernyőfának hívják, de nem javasoljuk, hogy ennek a szobanövénynek a levelei alatt keressen menedéket! Maga a növény viszont kedveli, ha időnként „jól elázik”. A Schefflera akár másfél méter magasra is megnőhet, ráadásul légtisztító hatássa van. Soroljuk még a jó tulajdonságait?

 

7. Aranypálma

A pálmák csodás trópusi hangulatot teremtenek a lakásban. Csak rájuk néz és máris egy hófehér homokos tengerparton érezheti magát, ahol körülöleli a nap melege. Az aranypálma otthonában is könnyedén eléri ezt a hatást. Ha pedig meleg van, a növény hatalmas legyezői gondoskodnak hűsítő érzésről. Ez a pálma különféle méretekben kapható, legfeljebb 140 cm-es magasságig. Ráadásul ez a légtisztító növény a legfrissebb lakberendezési trendekkel is összhangban áll. Ültesse ezt a pálmát egy kosárba, ha szívesen követné az aktuális divatot.

 

 

8. Monstera deliciosa

Az elmúlt években a Monstera deliciosa olyan szobanövénnyé vált, amely egyetlen nappaliból sem hiányozhat. Ez a népszerű szobanövény valóságos óriássá képes fejlődni. Hatalmas, lyukas levelei minden irányban nőnek. Kötözze a növényt a mohakaróhoz, hogy igazán magas szobanövénnyé fejlődhessen. Tudja, mi olyan fantasztikus a Monsterában? Amellett, hogy gyönyörű, a gondozása is egyszerű, ráadásul a levegőt is tisztítja. Ez a növény képes jelezni, ha nem érzi jól magát. Az új leveleken ilyenkor nem jelennek meg lyukak. Tehát minél több a lyuk a leveleken, a növény annál egészségesebb!

Egy igazán nagy szobanövényt szeretne a lakásba vagy az irodába? Vagy inkább egy valamivel kisebb növényt választana? Tekintse meg a Horteka teljes szobanövény-kínálatát.

Tekintse meg a Horteka nagyméretű szobanövényeit

Tekintse meg a Horteka teljes szobanövény-kínálatát