TOP 9 kis igényű szobanövény

TOP 9 kis igényű szobanövény

A szobanövények vidámsággal töltik meg otthonát. Ha Ön újdonsült növénytulajdonos, nincs annál jobb, mint látni, hogy növénye először hoz új hajtást vagy virágot. Ehhez azonban meg kell adnia a szobanövényeinek a megfelelő gondoskodást és figyelmet. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni, hiszen sokan nem is tudják, hogy ha növények gondozásáról beszélünk, nem csupán a növények öntözéséről van szó. Néhány szobanövény nagyon kevés gondozást igényel, ezzel megkönnyíti a kezdő növénytartók életét. Vessen egy pillantást a kis igényű szobanövények listájára, amelyet az Ön igényeit szem előtt tartva állítottunk össze:

1. Bolíviai csüngőkaktusz

A Bolíviai csüngőkaktusz egy remek kis pozsgás, amely számos formában kapható, így a dohányzóasztalon vagy akár a mennyezetről lógva is csodálhatja ezt a növényt. Hosszú, vékony levelei és élénkzöld színe vidám megjelenést kölcsönöznek neki. Helyezze világos helyre, és hetente egyszer enyhén öntözze meg – csak ennyit kell tennie, hogy a Bolíviai csüngőkaktusz ragyogjon. Töltse meg az egész szobát ezzel a bohókás növénnyel, és tegyen úgy, mintha egy víz alatti világban élne.

2. Kaktusz

A kaktusz szívós növény, amely sivatagi területekről származik, ezért extrém körülményekhez szokott. Amellett, hogy képes kezelni az aszályt, a kaktusz ellenáll a magas és nagyon alacsony hőmérsékletnek is. Helyezze napos helyre, ahol legalább öt óra napsütés érheti. A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek a kaktuszokkal, hogy vagy túlságosan sokat öntözik őket, vagy egyáltalán nem. Noha a kaktusz jól kezeli az aszályt, kevés vízre azért szüksége van. A vegetációs időszakban kéthetente egy kis víz elegendő, az év hátralévő részében pedig havonta egyszer. Egyszer-kétszer hagyja a földet teljesen kiszáradni, mielőtt újra öntözne.

3. Aloe vera

Az Aloe vera gyógyító tulajdonságainak köszönhetően népszerű növény, levelének zselés nedvét pedig egyre több kozmetikumban, élelmiszerben és gyógyszerben használják. A pozsgások általában igen egyszerűen gondozhatóak. Egy-két hetente öntözze meg, és nyáron csak havonta egyszer tegyen így. Hagyja a földet teljesen kiszáradni, akárcsak a kaktusz esetében. Helyezze a növényt félárnyékos helyre, ahol naponta néhány órányi közvetlen napfény éri. Ha használni szeretné az Aloe vera levelének zselés nedvét, egyszerűen csak vágja le a levél egy részét és nyomja ki a zselét. A növény ezt követően meggyógyítja önmagát.

4. Anyósnyelv

Az Anyósnyelvvel úgy fogja érezni, mintha szafarira utazott volna. Ez az Afrikából származó növény kemény tüskés levelekkel rendelkezik, amelyek hasonlítanak egy állat csápjaira. Vigyen az Anyósnyelvvel egy kis sivatagi hangulatot otthonába. Mivel az Anyósnyelv extrém körülményekhez szokott, nagyon kevés gondozást igényel. A vegetációs időszakban kéthetente locsolja meg, és tegye világos helyre. Előfordulhat, hogy kissé gyakrabban kell majd öntöznie, ha sok közvetlen napfényt kap. Az öntözés előtt mindig ellenőrizze, hogy a föld teljesen kiszáradt-e, és győződjön meg arról, hogy a növényt

nem öntözi túlságosan sokat vagy túl gyakran. Az Anyósnyelv elpusztításának egyetlen módja a túlöntözés, ezért ideális választás azok számára, akik gyakorta felejtik el öntözni a növényeiket.

  1. Bromélia

A Bromélia fantasztikus virág! Ez a növény rendkívül népszerűvé vált a divatos Ananásznövénynek köszönhetően, amely a Bromeliák családjához tartozik, és csodálatos zöld levelei felett ananászt terem. De úgy gondoljuk, hogy a család további tagjait is érdemes lehet megismerni. A virágzó szobanövények elképesztő színekben pompáznak, és minden környezetben felkeltik az emberek figyelmét. Akárcsak sok virágzó szobanövény, a bromélia is szereti a világos helyeket, de ügyeljen arra, hogy távol tartsa a ragyogó déli napsütéstől. Tartsa a növény földjét mindig kissé nedvesen, és egyszerre csak kis mennyiségű vízzel öntözze. A levelek és virágok időnkénti permetezésétől a Bromélia boldog lesz.

  1. Sárkányfa

Egy valódi sárkány a nappaliban? Nem, csak egy menő sárkányfa. A Sárkányfa egy sivatagi növény, amely ideális választás, ha egy kis westernhangulatot szeretne érezni a nappalijában. Ez a növény a napfényes és árnyékos helyeken egyaránt megél, nyáron két-három hetente van szüksége öntözésre, télen pedig csak havonta egyszer.

7. Kenciapálma

Ha azt szeretné érezni, hogy egy trópusi tengerparton pihen, akkor a Kenciapálma a megfelelő választás. Élvezze ki a csodálatos leveleket anélkül, hogy sok időt kellene eltöltenie a gondozásával. Helyezze a pálmát részleges vagy teljes árnyékba, mivel a túl sok napfény megperzseli és megsárgítja a leveleket. Nyáron ötnaponta öntözzön, télen elegendő tíznaponta. A Kenciapálma az esőerdőkből származik, így kedveli a rendszeres vízpermetezést, amely csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét.

8. Filodendron

Ha olyan szobanövényt keres, amelyet könnyű gondozni, és amely a zöld trendeket követi, akkor a Filodendron a nyilvánvalóan legjobb választás. Különféle formájú fantasztikus leveleinek köszönhetően ez a szobanövény remekel a modern nappalikban. Helyezze az egzotikus Filodendront egy világos helyre, és tartsa nedvesen a földjét. Csak időnként öntözze. A túlöntözés káros a növény számára, de élvezni fogja, ha hetente egyszer vízzel permetezi a leveleit. Így vajmi kevés erőfeszítéssel teremthet otthonában trópusi hangulatot.

9. Bonsai

A bonsai fák egy kis nyugalmat adnak otthonának, nemcsak a zen megjelenésük miatt, hanem azért is, mert nagyon kevés gondozásra van szükségük. Ezeknek az apró fáknak csak akkor adjon vizet, amikor a földjük kezd kiszáradni, de mindig egy centiméteres mélységig ellenőrizze a föld állapotát. Mivel a földnek a megfelelő tápanyagokkal is rendelkeznie kell a bonsai fák megfelelő növekedéséhez, mindig ügyeljen arra, hogy speciális, számukra összeállított virágföldet használjon. A növekedési időszakban is biztosítsa a tápanyagokat, hogy megfelelően fejlődhessenek. Rendszeresen ültesse át őket, hogy megakadályozza a gyökerek cserépbe kötését. Nem utolsósorban pedig élvezze ki ezeknek a vidám kis fácskáknak a szépségét, hiszen semmi sem pihentetőbb, mint egy bonsai fa mellett ülve meditálni egy fárasztó és nehéz munkanap után.