Kreatív megoldások szobanövényekkel

Növényeket bárhová és bármikor tehet, de mit szólna újításképpen egy gyökeres változtatáshoz? Rendezze át szemet gyönyörködtető növényeit úgy, hogy megragadják a tekintetet. Kutatások szerint a növények – főleg kreatív elrendezésben – feldobják a hangulatot. Adunk néhány ötletet az első lépésekhez.

Élőfal

Szeretne különleges és dekoratív módon zöld hatást vinni az otthonába? Akkor nagyon menő és eredeti ötlet a zöld fal, más néven függőleges kert. Vigye tovább az egyre népszerűbb irányzatot a belső terekbe, és borítsa „zöldbe” otthonát. Építsen függőleges kertet a nappali, a konyha, vagy a folyosó csupasz falából. Használjon különböző fajtájú cserepeket, váltogassa a méreteket, formákat és kedvenc színeit, így gyönyörű, üdítő és színes műalkotást hozhat létre otthonában. Igazán praktikus, mert így mindent az ízléséhez és a belső tereihez igazíthat, ráadásul egy vertikális kert alig foglal helyet. Tökéletes választás a kisebb lakóterekbe.

Hogyan építhet élő zöld falat?

 1. Szerezzen be egy fali növénytartó állványt (a legtöbb barkácsáruházban kapható), és rögzítse a falhoz.
 2. Válasszon a berendezéshez és a növénytartó állványhoz illő cserepeket és növényeket.
 3. Válogasson össze egyszerűen alakítható, rugalmas növényeket. Tipp: a függő növények, például a szobaborostyán, könnyen alakíthatók, így rövid idő alatt sok zöldet teremthet.
 4. A növényeknek szánt helyet körültekintően válassza meg, hogy legyen elegendő helyük növekedni.
 5. Használjon a növények számára megfelelő ültetőföldet és növénytápot.
 6. Rögzítse a cserepeket biztonságosan, arra is ügyelve, hogy legyen alkalma rendszeresen locsolni őket.

Csüngő növények

Csüngő növényekkel egyszerűen vihet zöld színt a kisebb terekbe. Ezek a növények nem foglalnak sok helyet, és tökéletesek arra, hogy megcsillogtassa a kreativitását. A csüngő növények otthonos hangulatot teremtenek még nagy terekben is, és kiválóan alkalmasak arra, hogy még zöldebbé tegyék a házat. Könnyedén elrendezheti őket különböző magasságokban, például egy damillal felfüggesztve őket. Ihletre van szüksége? Nézze át a kifejezetten Önnek összegyűjtött ötleteinket:

 1. A Tömött klárisfű légies hangulatot áraszt. A növények szinte a levegőben úsznak, ha felfüggeszti őket. Jól mutat így még a Futóka és a Bolíviai csüngőkaktusz is.
 2. Válasszon mennyezetre erősíthető függő növénytartót, vagy kötélre függeszthető, könnyű cserepet. Válasszon a belső térhez illő stílust.
 3. A csüngő növényekben az a csodálatos, hogy kívánsága szerint bárhol és bárhogyan elhelyezheti őket. Függesszen saját építésű növénytartót az étkezőasztal, az ágy, vagy éppen a fürdőkád fölé! Így mindig gyönyörködhet zöld növényeiben. Sok növény tisztítja a levegőt, és ezáltal az egészségre is jótékony hatással van. Nem szeretne ültetőföldet a fürdőkád vagy az ágy fölött? Akkor válasszon függő műnövényeket. Ideális választás sötétebb helyekre, vagy olyan helyiségekbe, ahol kiemelten fontos a tisztaság!
 4. Készítsen saját zöld térelválasztót egy csüngő növényekkel teli állvánnyal. Akassza kedvenc növényeit egy ruhaállványra, majd tegye a konyha és a nappali közé természetes térelválasztóként.

Vízben tartható szobanövények

Egyre több szobanövény tartható vízben. Ezt a fajta növényültetést hidroponikus termesztésnek nevezzük. A szokatlan környezetben nevelt szobanövények teljesen más hatásúvá teszik a zöld belső teret. Erre a célra nagyon alkalmas például a Flamingóvirág és az Ördögfüge. Tudta, hogy a Könnyezőpálma, a Filodendron és a Csokrosinda is tartható pusztán vízben?

Szobanövények vízbe ültetése lépésről lépésre:

 1. lépés: Vegye ki a növényt a cserépből, rázza le a talaj nagy részét a gyökerekről. Áztassa a gyökereket kézmeleg vízbe. Megjegyzés: fontos, hogy a gyökerek a lehető legjobb állapotban legyenek. Amennyire lehet, vigyázzon, nehogy a gyökerek leváljanak vagy megsérüljenek. Emiatt ajánlott kerülni a hideg vízbe áztatást.
 2. lépés: Töltsön meg egy tiszta vázát vízzel. Célszerű szobahőmérsékletű ásványvizet használni. A csapvíz keményebb, amit a növények nem igazán kedvelnek. A vázán is vízkőnyomokat hagy.
 3. lépés: Tegye a vízbe a növényt, de ügyelve arra, hogy a víz ne érjen a levelekhez. A vízbe lógó növények rothadásnak indulhatnak.

Növények a padlótól a mennyezetig

Minél több növény van az otthonában, annál jobb! Borítsa zöldbe otthona helyiségeit a padlótól egészen a mennyezetig érő növényekkel. Ezt többféleképpen is megteheti. Válasszon nagyméretű szobanövényeket, például könnyezőpálmát. Ez a növény több méter magasra is megnő, és óriási, szép leveleket hoz. Erősítse a léggyökereit egy mohával bevont rúdra vagy állványra, amelyen akár az égig is felkúszhat. Varázsolja dzsungellé otthonát könnyezőpálma bokrokkal. Olyan nagyra nőnek, hogy akár el is rejtőzhet közöttük!

A zöld mennyiségét növelheti növénytartó állványokkal, növényasztalokkal, -szekrényekkel vagy -létrákkal is. Építsen „lépcsőt a mennyországba” úgy, hogy több kis zöldnövényt egy falétrán rendez el. Érdemes könnyen gondozható pozsgásokat, vagy békés bonsai kreációkat választania. Tegye teljessé a látványt dús fűszernövényekkel és önállóan kúszó, csüngő növényekkel. A fokok között kanyarogva ezek a növények annyira benövik majd a létrát, hogy hamarosan alig lesz látható.

Tetszettek vidám ötleteink? Alig várja már, hogy saját szobanövényei legyenek? Böngéssze végig a Horteka gazdag szobanövény-kínálatát és vágjon bele!

Böngésszen szobanövényekből álló kínálatunkban itt